Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Fegyverek Szelestén - Elmeorvosi vizsgálatra küldenék a gyanúsítottat

A gyanúsított elmeorvosi vizsgálatát javasolja a rendőrség a szelestei ügyben; a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő szelestei férfi nagy mennyiségű fegyvert és lőszert halmozott fel a családi házában, és ezt ő maga jelentette be november utolsó napján a hatóságoknak.

Gulyás Ferenc, Sárvár rendőrkapitánya szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a 33 éves, büntetlen előéletű férfi a sárvári rendőrkapitányságon azt közölte, ő egy katonai szervezet ügynöke, aki parancsot teljesít, a parancs pedig úgy szól, hogy szolgáltassa be a rendőrségnek a birtokában lévő fegyvereket, katonai papírokat és egyéb katonai eszközöket.

Az alezredes hosszan sorolta azoknak a fegyvereknek és lőszereknek, köztük gránátoknak és egyéb robbanó szerkezeteknek a típusait, amelyeket kollégái a férfi szelestei házában tartott házkutatás során, illetve a közeli erdőben, a férfi által megmutatott helyen találtak.

A részben második világháborús, részben későbbi, szovjet gyártmányú fegyverek és gránátok között voltak hatástalanítottak és élesek is; ezek közül néhány a szakértők szerint akár romba is dönthette volna a férfi házát. A legveszélyesebb egy úgynevezett romboló gránát volt a megtalált 16 éles gránát és robbanószerkezet közül - mondta a rendőrkapitány. Hozzátette: a közeli erdőben 275 darab úgynevezett gyakorló kézigránát maradványait is megtalálták.

A megtalált fegyverek között volt egy több szervezetnél, így a rendőrségnél és a honvédségnél is rendszeresített, P63 típusú maroklőfegyver, amelyet gázriasztóvá alakítottak át, ennek eredetét is vizsgálják.

A rendőrség közlése szerint nincs olyan adat, amely arra mutatna, hogy a fegyverekkel más bűncselekményt is elkövettek volna, mint ahogyan annak sem bukkantak a nyomára - pedig megvizsgálták -, hogy a férfi kapcsolatban állna valamely katonai vagy más külföldi hírszerző szolgálattal.

A gyanúsítotti kihallgatása során zavartan viselkedő, de együttműködő férfi azt egyelőre nem árulta el, hogy pontosan hol találta a fegyvereket - erről későbbre ígért részletes vallomást -, de a megtalálás időpontjáról, a fegyverek elrejtésének a helyéről naplót vezetett, azt térképmellékletekkel látta el, a "katonai szállításokat" pedig a maga által készített bélyegzővel mint ezredes hitelesítette.

A főkapitány elmondta azt is: a gyanúsított házában nehezen találtak utat a házkutatást végző rendőrök, ugyanis az alkalmi munkákból élő, magányos férfi kényszeresen szinte mindent gyűjtött.

Gulyás Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: az, hogy a gyanúsított maga jelentette be arzenálját a rendőrségen, nem tette lehetővé, hogy a férfi szabadlábon védekezzen, a fegyver és a lőszer engedély nélküli birtoklásával ugyanis bűncselekményt követett el. Megítélésük szerint a férfi érdekét is az szolgálja, hogy őrizetben maradjon - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kibontotta a falat: 200 ezer forintot vitt el

200 ezer forintot zsákmányolt az az ismeretlen tettes, aki az egyik cipészműhely falát kibontva… Tovább olvasom