Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -1°C | 12°C Még több cikk.

Bőnyt és Nagyigmándot veszélyezteti a Concó-patak

Egyik településen sem kellett még kitelepíteni senkit. Bőnyben a partok erősítésén húsz ember dolgozik.

Bőnyt és Nagyigmándot veszélyezteti a Concó-patak áradása; egyik településen sem kellett még kitelepíteni senkit - közölték a mentésben résztvevő illetékesek hétfőn az MTI-vel.

Belvíz, árvíz Bőnyön - Fotó: Tudósító

Concó (Fekete-víz ér)

A Concó patak a Bakony hegység É-i és a Vértes hegység ÉNY-i lejtőin fakadó források, hegyoldalakra hulló csapadékvizeit vezeti le.

Komárom-Esztergom megyében Ácsteszér és Hánta községek határában ered, észak felé haladva átszeli a Győr-Moson-Sopron megyét és Ács községnél éri el a befogadó Dunát, annak 1776,8 fkm-ben. Vízgyűjtő terület nagysága 498,3 km2, teljes mederhossz 49 km. A vízfolyás torkolati 5,80 km-es szakaszán a dunai nagyvizek visszaduzzasztanak.
Nagyigmándon vasárnap este egy házat kellett 250 homokzsákokkal védeniük, de a szántókat, réteket elöntött víz már számos lakóházat veszélyeztet, több utcát is elárasztott - mondta Szijj Ferencné.

Hozzátette: vasárnap és hétfőn is ezer-ezer zsákot kaptak, és ezeket nemsokára mind el is használják az egyébként alig kétméternyi szélességű patak vize ellen védekezve. "Most nem látni a patak medrét" - érzékeltette a helyzetet a település vezetője, hozzátéve: még pár órája sem gondolták volna, hogy ekkora a baj.

Mészáros János százados, a megyei katasztrófavédelem ügyeletesének tájékoztatása szerint a Concó-patak Bőnyt is kiöntéssel fenyegeti, ott is a gátak, partok erősítésén dolgozik mintegy húsz ember.

Olvasóink írták

 • 13. kicsilány13 2010. május 17. 17:09
  „Húúú én bőnyi vagyok és mondhatom nagyon durva a helyzet itt, szerencsére kis dombon lakom, de a pince így is úszik. A Bakony-ér nagyon kinn van és hát sosem hallottam még az idősektől, hogy lett volna valaha is ekkora víz. Remélem már eláll az eső lassan, bár sok jóval nem kecsegtetnek.
  További szép napot mindenkinek bőnyiek pedig kitartást kívánok!!”
 • 12. kenyeres 2010. május 17. 16:53
  „Régen voltak közműtársulatok mindenhol, aztán takarékossági szempontból megszüntették nagy okosok, és most behozhatatlan hátrányba kerültünk!
  Akkor rendszerességgel követték, és tettek, megelőzték a gondokat, rendbetették az árkokat, vízelvezetőket...most meg mindenki széttárja a karjait, és a kárt az szenvedi el, aki vétlen áldozat, és aki a legjobban rászorult a segítségre!
  Ez a cél????”
 • 11. vanessa 2010. május 17. 16:28
  „bocs az utolso nem ide szolt”
 • 10. vanessa 2010. május 17. 16:27
  „szép napot!az árkokat tisztitani kellett volna és nem betemetni, régen voltak a falukban vizgyüjtök ahova feltudott jönni a viz, de az utcákon árkok is voltak,de sajnos betemették őket,mert azt mondták minek, de most tele van a falu vizzell mindenhol,megkéne kérdezni a nagy okosoknak az idős embereket.a földek sem uzstak a viztől mert árkok voltak ott ami elvezette a vizet,akkor is voltak esők, de az akkori parasztok nem szántották be az árkokat,és nem is usztak ennyit a földek”
 • 9. vanessa 2010. május 17. 16:23
  „szép napot!régen a falukban voltak tisztitott árkok,vizgyüjtö helyek és nem is volt ennyi viz a faluban,a földek mellett is voltak árkok,ahol a talajviz eltudott folyni, a nagy okosok ezeket megszün tették most aztán van baj, mert nem tudják elvezetni a sok vizet, ahol vannak árkok a faluban ki kéne takaritatni , vannak a falukban elég sok férfi, aki inkább a kocsmában üldögél,”
 • 8. gabor892 2010. május 17. 16:21
  „köszönjük az észrvételeket Atus, Zabiék a gáton :D”
 • 7. MetalAtus 2010. május 17. 15:49
  „Üdv!
  gabor892 félig igazad van :P az a patak igazából a Cuhai-Bakonyér :D
  Az igazság az hogy a település Rétalap felőli részén már bocsánat, de qrva világ van! Az utcánkban lakó idősek elmondása szerint a most elárasztott telkek 1940 óta nem láttak ekkora vízmennyiséget...
  Talán mostmár belátják a falu vezetői (és ezt nem csakis a polgármesterre értem!!) hogy jó lenne a Sallai u. és a Táncsics u. mellett "folyó" árkokat kitakarítani, mert az eredetileg betonaljzatos árkok ismét bocsánat, de okádék módon néznek ki!
  Ezúton szeretném megemlíteni hogy számomra kellemes látvány hogy a veszélyhelyzetben összefogott a falu apraja-nagyja, segítik egymást, ahogy csak tudják, kiválóan helytállnak a településőreink, a helyi vállalkozók és a polgárőr kollégáim!!!!!!!”
 • 6. sagem 2010. május 17. 15:38
  „"A faluban eházat kellett 250 homokzsákokkal védeniük, de a szántókat, réteket elöntött víz már számos lakóházat veszélyezteti."

  Édes anyanyelvünk! Mégis, milyen iskolát kell elvégezni ahhoz, hogy újságírók lehessünk? Mert nekem már néha kinyílik az a bizonyos eszköz a zsebemben a dilettantizmus láttán - és ez nem csak a helyesírásra vonatkozik, és tisztelet a kivételnek!”
 • 5. gabor892 2010. május 17. 15:32
  „Bőnyön a Bakonyér folyik, nem a Cuha,,,”
 • 4. artie75 2010. május 17. 15:30
  „"A faluban eházat kellett 250 homokzsákokkal védeniük, de a szántókat, réteket elöntött víz már számos lakóházat veszélyezteti."

  Ezt lefordítaná valaki magyarról magyarra?”
 • 3. nara00112 2010. május 17. 15:25
  „Cuha az a Bakonyban folyik...”
 • 2. Zotya13 2010. május 17. 15:03
  „Ez a klímaváltozás hatása?!
  Ami a víz útjába kerül, annak annyi.
  Alakalmazkodni kell majd.”
 • 1. urbaniastapista 2010. május 17. 14:18
  „Bőnyön a Cuha folyik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar: 113 vonulás Zala megyében

Hétfő reggelig összesen 113 esetben vonultak a Zala megyei tűzoltók vihar okozta károk elhárítására… Tovább olvasom