Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Amikor a láthatatlan gyilkos kopogtat - egyre több a szén-monoxid mérgezés megyénkben

Amikor a láthatatlan gyilkos kopogtat - egyre több a szén-monoxid mérgezés megyénkben
Jótékonysági kampányunkban a győri Somogyi Elektronic felajánlásával ingyen juttatunk el pozitív listás szén-monoxid érzékelőket rászoruló családoknak. Új írásunkban az utóbbi évek Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei szén-monoxid mérgezéseit elemezzük. Tanulság akad a tehetősebb családoknak is.
A "láthatatlan gyilkosnak" is nevezett szén-monoxid pár napja támadott utoljára Győr-Moson-Sopron megyében. A húsvét előtt, nagypénteken először a mentők érzékelték a gázkoncentrációt egy családi házban Győrzámolyon. A mentők két embert szállítottak a Petz-kórházba. Még drámaibb pillanatokat élt át egy háromgyerekes család Kisbérén februárban. A gyerekek eszméletüket vesztették a szén-monoxidtól. A tűzoltók a lakás összes helyiségében kimutatták a mérgező gázt. A szivárgást a rossz kazán okozta.
Jótékonysági kampányunkról ide kattintva olvashatnak.
Jelek nélkül

Jó hír, hogy tavaly és idén főként olyan helyszínekre vonultak a tűzoltók, ahol jelzett a szén-monoxid-érzékelő. Az idei téli szezon során 9-szer figyelmeztetett a készülék Győr-Moson-Sopron megyében. (13 esetből 9 helyen volt érzékelő a házban.) Hangsúlyozzuk: a színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél könnyebb, mérgező gáz nem "ad jelet" érzékszerveinknek. Így a mérgezés nehezen észrevehető, hisz annak tünetei (rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger) könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel. A toxikus gáz gátolja az oxigén szállítását a véráramban.

Ne bízzanak Mekk mesterekben!

A szén-monoxid terjedése a lakásban három okra vezethető vissza: a nyílt lánggal égő berendezés hibás műszaki kialakítása, a levegő utánpótlás hiánya, vagy elmaradt a berendezések tisztítása és a kéményseprés. A statisztikák szerint utóbbi "lustaság" felelős elsősorban a mérgezésekért. Ha rászánjuk magunkat a karbantartásra, megbízható szakemberhez forduljunk. A gázszerelőt érdemes a kora nyári időszakban hívni, a fűtési szezonban ugyanis ők is hosszú várólistával dolgoznak. A hivatásos gázszerelőknél mindig van arcképes igazolvány. Ne feledjék: az életüket veszélyeztetik, ha pár száz forintos spórolásért "Mekk mesterekre" bízzák az ellenőrzéseket.

Nyáron is történhet tragédia

A szén-monoxid mérgezések télen fordulnak elő sűrűn, így sokan tévésen a fűtési szezonnal állítják párhuzamba. Pedig a veszély egész évben leselkedik ránk, gondoljunk a fürdőszobai vízmelegítőkre. Ezeket januártól decemberig igénybe vesszük. Beszédes tény, a mérgezések fele a fürdőszobában következik be. 

Azok a berendezések, amelyek a szoba levegőjét használják az égéshez, szellőzőkön, ajtókon és ablakokon át jutnak oxigénhez. A fűtési költségek csökkentése miatt sokan cserélik régi nyílászáróikat, helyettük jól szigetelő ajtókat, ablakokat szereltetnek. A különbség: a régi fakeretes ablakoknál a légréseken át az égéshez szükséges levegő akadálytalanul áramolt, az új, jól szigetelő nyílászárók légáteresztő képessége azonban minimális.
Várjuk új szervezetek csatlakozását

Eddig nyolc szervezet vállalta a kampányunkban, hogy az érzékelőket továbbítják a családoknak. Az ő munkájuk a garancia arra, hogy a készülékek jó helyre kerülnek. Azok a Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei szervezetek vagy egyesületek, akik kapcsolódnának célunkhoz, kérjük, jelezzék. Igényüket a szen-monoxid-erzekelo@somogyi.hu e-mailre juttassák.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmasat zúzott a Metallica Budapesten - fotókon a koncert

Hatalmasat zúzott a Metallica Budapesten - fotókon a koncert
Egy Tankcsapda számot is játszott a Metallica. Tovább olvasom