Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

2860 km-t kajakoznak a Dunán, közben kürtőskalácsot sütnek

A Vitéz Kürtős Team nekivágott a nagy kalandnak: másfél hónap alatt kajakkal meghódítják a Duna teljes szakaszát egy jótékonysági akció keretében.
A jelenleg kétfős csapat a kezdeti nehézségek ellenére kitűnően vette fel a folyó ritmusát, és napról-napra sikeresen lekajakozza a kitűzött távot. A napi adag után pedig még sütögetni is marad erejük a két kísérő segítségével, aminek a helyiek örülnek a legjobban.

„Az elején sajnos elég sok akadályba ütköztünk, de minden kezdet nehéz. Nagyon lassan haladtunk, mert a Duna kivirágzott, ami bár gyönyörű látványt nyújtott, de megnehezítette az evezést. Emellett Öpfingen és Neustadt között gyakorlatilag állóvízben haladtunk át az erőmű-láncon, és 7-8 kilométerenként át kellett emelnünk a kajakot, ami nagyon sok energiát vett el tőlünk, de kiálltuk a próbát. Kipróbáltuk a zsiliprendszert is, de túl lassú volt" – mesél a megpróbáltatásokról Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős alapító tagja, aki Bálint F. Gyulával már hónapok óta edz a nem mindennapi kajaktúrára.


A Vitéz Kürtős vízi megmérettetésének apropója egy jótékonysági akció, acsapat ugyanis a Fekete-erdőtől egészen a Fekete-tengerig evez, hogy egy defibrillátort vigyen egy hátrányos helyzetű kisfalunak. Emellett természetesen az erdélyi, ínycsiklandozó finomságot is népszerűsítik szerte a Duna mentén.

„A minap kitaláltunk egy új technikát, aminek segítségével folyamatosan, kiegyensúlyozott tempóban tudunk haladni. Az a lényeg, hogy 60 közös evezőcsapást követően egyikünk pihen 20 evezőcsapást, amit újabb 60 közös evezőcsapás követ, majd a másik pihen, és így tovább. Ezzel teljesíthető a megcélzott napi 60-70 kilométer. Már egyéni rekordot is döntöttünk, ugyanis 76 kilométert eveztünk, így jelentősen hoztunk a lemaradásból. Az erőművek előtti duzzasztás igazi madár-paradicsom, gyönyörű hattyúkat láttunk, és emellett sajnos több fiókarablást is, ugyanis a varjak kilesik, amikor a vízityúk eltávolodik a vízre rakott fészkétől, és viszik a tojást, vagy a kikelt fiókákat" – sztorizgat Bálint F. Gyula, a jótékonysági expedíció másik megálmodója.


A túra első szakaszának végén, Bécstől-Budapestig néhányan bringával csatlakoznak a kihíváshoz, Budapesttől pedig a Vitéz Kürtős Team tiszteletbeli tagja, Donka Attila veszi majd át az egyik evezőt. A csapat előreláthatólag június 20-án érkezik a fővárosba, és a Kopaszi-gáton egy nagyszabású sajtótájékoztatón kürtőskalács mámorban ünnepli az első táv teljesítését, és gyűjt energiát a következő szakaszhoz.


Jelenleg 2002 kilométer van még hátra. Már most több mint 35 kürtőskalácsot sütöttek meg este a parton, és a fényképezőgépek is folyamatosan kattognak, eddig 2005 fotó és 105 GB nyers videó készült, amiből összeállítás található a csapat online beszámolóiban is, a http://vitezkurtosteam.hu oldalon.

A kajaktúrához egyébként bárki csatlakozhat, és erősítheti egy-egy szakaszon a Vitéz Kürtőst, akár a vízen, akár biciklivel a parton.


Fotó: www.kurtoskalacsfesztival.hu

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitört a vakáció: így járnak a buszok a nyári szünetben

Általánosságban a reggeli és a délutáni csúcsidő alatt ritkábban járnak a buszok. Tovább olvasom