Nemzetközi terep

2020.01.21. 10:09

Világversenyekre juthatnak be magyar robotépítők

Hagyományosan Budapesten és Nyíregyházán rendezik meg februárban és márciusban a Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) 2020-es válogatóversenyeit.

Forrás: Shutterstock

A győztes csapatok idén Portugáliában és Franciaországban mérhetik össze tudásukat a nemzetközi robotépítő mezőnnyel.

A tizennegyedik alkalommal megtartandó hazai minősítő versenyeket február 21-én a fővárosban és március 23-án a nyírségi megyeszékhelyen rendezik meg, utóbbi válogatóra február 23-ig még várják a jelentkezéseket – közölte Simon Béláné, az MTA kandidátusa, a RoboCupJunior (RCJ) magyarországi képviselője.

A minősítést összesen öt ligában (futball, vonalkövető, színházi, labirintus bejáró és közös tér) szerezhetik meg az önállóan megépített robotjaikkal a csapatok. A két válogató győztesei május 21. és 24. között a portugáliai Guimaraes-ben – kizárólag az európai csapatok számára szervezett – EU RoboCupJunior-on, illetve a június 23. és 29. között franciaországi Bordeaux-ban rendezett nemzetközi RobotCup2020-on és RCJ2020-on indulhatnak el.

Autonóm robotok fociznak

Simon Béláné elmondta, ezzel a magyar gyereknek is alkalma lenne eljutni a mintegy negyven országból érkező csapatok vetélkedőjére, és megtudni, hol tart a tisztán robotokból álló, a tervek szerint 2050-re elkészülő futballcsapat fejlesztése.

A RoboCup versenykiírása szerint a futball-ligában két-két autonóm kerekes robot játszik kétszer tízperces mérkőzést egy igazi futballpálya kicsinyített másán, a vonalkövetőben pedig egy robotnak adott idő alatt kell áldozatmentési feladatot elvégeznie egy katasztrófahelyszínt szimuláló akadályokkal teli pályán, hasonlóan az alábbi, 2018-as videón látottakhoz.

A labirintusbejáróban a vonal nélküli labirintusban áldozatok beazonosítását és az „elsősegélynyújtást” végzi el a robot, a színháziban szórakoztató előadást mutat be az adott méretű színpadon, a közös tér ligában pedig a csapatoknak olyan programot kell írniuk, amely egy valóságos robotot és annak virtuális párját képessé teszi különböző színű tárgyak gyűjtésére és lerakására egy mentési területre a valódi és a virtuális térben is.

Több mint játék

A franciaországi versenyen a komolyabb felkészültséget igénylő RoboCupMajor ligákat megcélzó középiskolásoknak, végzős egyetemi hallgatóknak és pályakezdő kutatóknak lehetőségük lesz az úgynevezett gyorsan gyártott menekítő robot (Rapidly Manufactured Robot Challenge) ligában elindítani a robotjaikat.

Ez a liga elősegíti az viszonylag olcsón és gyorsan legyártható, 30 centiméter szélességű robotok és robotkomponensek kifejlesztését, amelyek lehetővé teszik a robotoknak a biztonságosabb és hatékonyabb küldetési feladatok végrehajtását.

A verseny arra ösztönzi a csapatokat, hogy dolgozzanak ki megoldásokat olyan problémákra, amelyek magukban foglalják a nehéz terepen történő vezetést, a környezet érzékelését, a tárgyak felvételét és szállítását, mindezt autonóm módon – tette hozzá.

Magyarországon 2007-ben szervezték meg az első minősítő versenyt, az elmúlt tizenkét év alatt egyetlen év kivételével minden évben sikerült magyar csapatot küldeni a más-más helyszínen megrendezett világversenyekre.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!