NASA-misszió

2021.02.22. 12:30

Válogatás a Marson készült első színes, nagyfelbontású képekből

Cikkünkben a NASA első fotói, amit a Perseverance kamerái rögzítettek.

Forrás: NASA

Az alábbi, nagy felbontású állókép egy olyan videó része, amelyet több kamera készített, amikor a NASA Perseverance roverje 18-án a Vörös Bolygóra ért. A jármű fedélzeti kamerája rögzítette:

Fotó: NASA

Az új generációs robot marsjárót arra tervezték, hogy ősi mikrobiális élet jelei után kutasson a vörös bolygón, tanulmányozza klímáját és földrajzát, kőzet- és talajmintákat gyűjtsön, és utat nyisson az emberek számára. A kép a landolás előtti pillantokban készült a marsjáróról:

Fotó: NASA

A landolás helyszínén, a Jezero kráterben feltételezések szerint 3,5 milliárd évvel ezelőtt még tó hullámzott.

Fotó: NASA

A Perseverance képei, videói a vártnál hamarabb megérkeztek a bolygógól. A korábbi járművekkel szemben a marsjáró kameráinak többsége színes képeket készít.

A mérnökök már frissítik a rover szoftverét, és elkezdik tesztelni a különféle műszereket. A következő hetekben a jármű kipróbálja robotkarját, és megkezdi az első, rövid útját.

Várakozások szerint legalább egy vagy két hónapnak eltelik, mire a rover kellően sík területet talál, hogy útjára bocsássa a hasához rögzített helikoptert, az Ingenuity-t.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!