Kipróbáltuk

2021.07.26. 14:27

OPPO Reno5 5G – keleti kényelem, nyugati izgalom

A világ negyedik legnagyobb mobilgyártója két középkategóriás készülékkel startolt hazánkban, a drágábbik változatot nyúztuk.

Forrás: Mediaworks

Bizonyára alapos piacfelmérés előzhette meg az OPPO magyarországi debütálását júliusban. A BBK Electronics tulajdonában-érdekeltségében van a Realme, a OnePlus, meg a Vivo márka mellett az OPPO is, amivel a teljes mobilpiacot lefedik a nagyon olcsótól a roppant drágáig. A magyar piacot tehát úgy lőtték be, hogy középvonalon, messze az eldobható fölött, jóval a luxusholmik ára alatt lehet még teret hódítani: a Reno5 5G ára 169.900, a Reno5 Z 5G pedig 139.900 forint lett.

Azt kapjuk, ami ennyi pénzért jár – sőt, pár dologban még többet.

Kivitele alapján akár a prémium kategóriába is tartozhatna a mobil: először hosszasan kellett vizsgálgatnunk, hogy tényleg műanyag-e a jó fogású, nem csúszós, érdes hátlap. Az, de erre nem könnyű rájönni, pláne, hogy a dobozában eleve ott lapul egy áttetsző tok. Az FHD+ AMOLED kijelző „csak” 6,4 hüvelykes,

ez az a méret, amire kábé két éve még azt mondtuk, hogy hatalmas.

Manapság igen meglepő, de sokak örömére nem maradt le a jack aljzat.

A 90 Hz frissítésű képernyő rezzenésmentesen mozog, színei teltek, az erőforrás Qualcomm Snapdragon 765G, 8GB RAM és 128GB ROM memóriával.

Ehhez képest legfeljebb átlagosnak mondható a 4300mAh-s akkumulátora, amelyik éppen hozza a kategóriában megszokott egynapos üzemidőt. Viszont a készülék a csúcsmobilokhoz – sőt, manapság azokhoz sem minden esetben – járó, 65 Wattos (!) töltőt kapott.

Egy hátradőlős kávészünet alatt fel lehet pumpálni a lemerült akkut.

Hátlapján szépen teljesítő 64 megás fő- és egy 8 megás ultra nagylátószögű kamera kapott helyet egy szerény 2 megapixeles macro és egy 2 megapixeles mono társaságában. A 32 MP előlapi kamerával derék szelfiket készíthetünk.

Telefotóval vagy esti fényképezéssel nem sok értelme van próbálkozni – ez majd a valamikor eljövendő prémium kategóriás OPPO-k feladata lesz –, de megfelelő fényviszonyok esetén a főkamerával és az ultra nagylátószöggel egészen kitűnő képeket lőhetünk. Az alábbi fotók kézből – normál, tele és ultra nagylátószögben –, minden utószerkesztés nélkül készültek.

A Reno5 5G operációs rendszere az Android 11-re épülő ColorOS. Az ColorOS közeli rokonságban kellene, hogy álljon a szintén a BBK tulajdonában levő OnePlus OxygenOS kezelőfelületével, de valójában a dizájn éppen ellenkezőnek tűnik.

Míg a OnePlus a „tiszta”, gyári Android, a ColorOS a látványosabb, keleti szemhez közelebb álló kialakítást hozza. Ízlése válogatja, lesz akinek pont a sok csillogó megoldás, ütős AOD (mindig látható kijelző) fog tetszeni: mi elég hamar váltottunk Nova Launcherre és kevésbé színes ikonkészletre.

Akad számos bloatware, előre telepített kéretlen app, de szerencsére törölhető az Amazon Music, az Amazon Shopping, a Booking.com a Google Duo és társai. Ellenben például a Netflixet csak leállításra lehet kényszeríteni, hackelés nélkül ott marad a mobilon, még ha sohasem akartunk volna kávészünetben sorozatokat nézni, akkor is.

Akadnak váratlanul ügyes alkalmazások, mint a számológépben gyárilag található váltási árfolyam számoló, mértékegység-átváltó a mérföld-méter váltótól a kilogram-unciáig.

És itt a csakis az OPPO-ban fellelhető és bekapcsolható OSIE hatás, ami mesterséges intelligencia bedobásával követi a szemünk mozgását, hogy a figyelmünkhöz igazítsa a kijelzőt.

Borítóképünkön a Reno5 5G

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!