Negyedik alkalommal

2021.04.30. 09:42

Nem sikerült felemelkednie a marsi helikopternek

Sikertelen az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) minihelikopterének csütörtöki, negyedik tesztrepülése.

Forrás: NASA

Az 1,8 kilogramm súlyú Ingenuity nevű helikopter az első három repülésén egyre magasabbra emelkedett és egyre hosszabb időt volt képes repülni, és azt tervezték a NASA mérnökei, hogy a negyedik alkalommal még magasabbra száll fel, ám a helikopter a talajon maradt.

TODAY at 1 p.m. PDT

Don't miss the final installment of this webinar series! Hear from Mars helicopter project manager MiMi Aung and other " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@NASA experts about how to launch and land a STEM career. All audiences welcome. https://t.co/2Xr1UAQ5y5 pic.twitter.com/lqelbT8Dlw

A NASA repülésirányítói ma, pénteken újabb tesztrepüléssel próbálkoznak – közölte az űrkutatási hivatal.

A mérnökök már korábban közölték, azzal számolnak, hogy a repülési kísérletek 85 százaléka lesz sikeres.

Az Ingenuity repülései komoly technikai kihívásokat jelentenek, egyebek között

a vörös bolygó rendkívül ritka légköre miatt, amelynek sűrűsége mindössze egy százaléka a Földének.

Ez azt jelenti, hogy a minihelikopter vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen.

A tervek szerint jövő hét elejéig fogják tesztelni az Ingeniuty repülési képességeit a marsi égbolton. Utána fogja megkezdeni a marjáró fő misszióját, olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.

Borítóképünkön az Ingenuity előtti marsi táj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!