A legfiatalabb az űrben

2021.02.22. 18:00

Megmutatjuk, kit visz magával az űrbe az amerikai milliárdos

Jared Isaacman milliárdos a SpaceX magán űripari vállalkozás egy űrrepülésére a saját maga mellé szóló további három jegyet jótékony célra ajánlotta felé.

Forrás: SpaceX

Fotó: Zoltán István Bíró

Az egyik jegyet csontrákból gyógyult orvosasszisztens, Hayley Arceneaux kapja – jelentette be hétfőn a St. Jude Children's Research Hospital.

Representing the mission pillar of Hope, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Inspiration4 has named its first crew member – a cancer survivor and physician assistant at @StJude. Generosity and Prosperity seats remain open through 2/28. Visit https://t.co/ECwhGyITJ2 for more. https://t.co/QTkPvgn3EV pic.twitter.com/S7wYViXTLg

A milliárdos még február elején jelentette be, hogy

200 millió dollárt (59 milliárd forintot) fog gyűjteni a jegyek révén a kórháznak, az összeg felét ő maga állja.

Isaacman az egyik jegyet a St. Jude-nak ajánlotta fel.

A 29 éves nő egykor maga is a kórház páciense volt, tavaly vették fel asszisztensi pozícióba. Ő lesz a legfiatalabb amerikai az űrben – két évvel fiatalabb, mint repülése idején a NASA eddigi csúcstartója, Sally Ride volt. Várhatóan az év végén utazhat az űrbe Isaacman és két egyelőre még ki nem választott szerencsés társaságában.

Arceneaux lesz ráadásul az űrben az első protézissel élő személy is: tízéves korában kapott egy titániumrudat a bal combcsontjába. Bár sántít és esetenként fájdalmai vannak, ez nem akadályozza meg abban, hogy a Crew Dragon fedélzetén a csapat orvosi tisztjeként az űrbe repüljön.

„A rák ellen vívott harc igazán felkészített erre az útra. Keménnyé tett, de megtanított arra is, hogy minden váratlan lehetőségre készen álljak és haladjak előre” – mondta Arceneaux. Kiemelte, szeretné megmutatni a fiatal pácienseknek és más ráktúlélőknek, hogy

„a határ még csak nem is a csillagos ég”.

Isacmaan az űrcsapat további két tagjának kilétét várhatóan márciusban jelenti be. Egyiküket a St. Jude számára ebben a hónapban adakozók közül választja ki, másikuk egy olyan vállalkozó lesz, aki Isaacman pennsylvaniai Shift4Payments cégének ügyfele.

A gyerekkórház számára eddig kilencmillió dollár gyűlt össze.

A Földet megkerülő Inspiration4 misszió a SpaceX hétfői közlése szerint még idén elkezdődik. Ez lesz az első olyan űrutazás, ahol egyik résztvevő sem profi asztronauta. A legénység űrhajós kiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt – közölte a SpaceX.

Az utazás végén a Crew Dragon puha landolással érkezik meg Florida közelében.

Azt, hogy a 3-4 napos űrutazásért mennyit fizetett, Isaacman nem árulta el.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!