Bőven megéri: OnePlus 8T

2021.01.18. 16:57

Középáron csúcsminőséget? Majdnem megkapjuk vele

Kipróbáltuk a OnePlus októberben megjelent 8T jelű készülékét – s bár az utódja már itt liheg a nyakában – a tavalyi nyolcas sorozat ráncfelvarrásának tekinthető mobil képességei nagyon meggyőzőek.

Forrás: Shutterstock

Ugyanaz a trükkje a OnePlus gyártójának, ami pár másikkal kombinálva a cég 2013-as alapítása óta működik.

Az első: adjunk olyan vasat (hardvert) a felhasználó kezébe, ami a kifejezetten hozzá optimalizált operációs rendszerrel (OxygenOS) minden érintésre jól mozog, ugrik. A fürgeség meggyőzi a felhasználót arról, hogy minőséget kapott.

A második: szerettessük meg a gyártót a kis cégek marketing-érzetével. (Valójában a OnePlus a Vivo-val és az OPPO-val egy hatalmas kínai vállalatcsoport tagja.) Szerte a világon, Magyarországon is bejött a még most is kissé underground feeling;

mai napig vagány kitenni egy OnePlust az asztalra,

a felirattal, hogy Never Settle, vagyis ne köss kompromisszumot, légy szabad, ne telepedj le.

Fotó: OnePlus

A 6,55 hüvelykes képátlójú 8T nagyjából abban a méretosztályban játszik, mint egy Samsung Galaxy 10-20, vagy egy Huawei – mondhatni pont jó. És a kivitel szembe ötlően

prémiumérzet jó áron, tehát a OnePlus megszokott mutatványa.

Az októberi OnePlus 8T mondhatni a tavaszi újdonságok javított kiadása: eleve kicsit mérsékeltebb áron – mostanában nagyjából erős 200-240 forintért. Nem csak a programok pattognak változatlanul gyorsan, hanem a hardver is nagyon ott van az 5G-képes mobilon:

a képfrissítési frekvencia 120 Hz-es, ahogy kell,

s bár így nyilván jobban merül ettől a telefon, azt bőven behozza a megnövelt akkumulátor. Mikor lemerült, a csúcskategóriában is kiemelkedőnek számító, a Huawei Mate 40 Pro-val versenyző 65 wattos töltője hozza fel látványosan gyorsan vissza a szuflát. Gyakorlatilag nincs szükség hordozható akkura: a videózással-fotózással lemerített mobil bő félóra alatt teljesen feltöltődik.

Apropó, fotózás. A készülék hátránya a OnePlus egész története során – s most is – a kamerája. Hiába keressük a DxOMark kamera tesztportál nyitóoldalán, a készülék a második oldalra, az első huszonnégy után szorult.

A videó akár még a 4K 60 fps-t is viszi,

de elsősorban a fotókon lehet érzékelni, hogy valamivel a gyártónak takarékoskodni kellett. A kedvező fényviszonyok között még jól teljesítő kamera nem tud mit kezdeni az estével, a zoom mindössze kétszeres, s a makró kamerát pedig mintha részben azért helyezte volna el rajta a gyártó, hogy el lehessen mondani, a tekintélyt parancsoló kameraszigeten három kamerát kapott a mobil.

Egyébként még némelyik hátránya is előnyére válik. Például a tízből kilencszer megbízhatóan működő ujjlenyomat-olvasó és az arcfelismerő

csak koppintásra, vagy a bekapcsológomb lenyomása után nyitja meg a főoldalt,

így viszont nem kell aggódni azért, hogy fölé hajolva kiold, s a közelben minden fürge szemű láthatja a megnyitott tartalmakat. Lehet helyette nézegetni az AOD-ot, a felhasználó kedvére szabható „mindig aktív” kijelzőt.

Nyilván takarékossági okokból a 8T nem kapott ívelt kijelzőt, ami azonban a mindennapokban hasznára válik: kevesebb a véletlen érintés, s a sík kijelzőn persze nem „görbülnek” a tartalmak.

Időközben a gyártó csendben előállt egy olcsó és mutatós fitnesz okoskarpánttal, jelek szerint hamarosan jön az okosórája, s közeleg a következő széria, a OnePlus 9-es márciusra pletykált debütálása.

A folyamatosan csepegtetett pletykákkal dolgozó, ügyes marketing hol megerősíti, hol cáfolja a kiszivárogtatást, hogy a következő széria Leica kamerával jön. Ha a szólás igaznak bizonyul, s csakugyan a német márka lencséje fog kifigyelni a hátlapon, akkor a OnePlus a fotóival is a prémium kategóriába lép.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!