Ország-világ

2020.09.22. 12:01

Kétharmad áron kihozták a kínaiak a hajlítható kijelzős csúcsmobilt (videó)

Emlékezzünk: az első kereskedelmi forgalomba került hajlítható okostelefont nem a Samsung, nem a Huawei és nem is a Motorola készítette, hanem 2019-ben a kínai Royole.

Forrás: Royole

A világelső hajlítható mobilt, a Royole Flexpai-t – a maga összes előnyével és hibájával – a The Verge akkor sommásan „elbűvölően szörnyűnek” nevezte. A Royole azonban megígérte, hogy tovább finomítja készülékét az új FlexPai 2-vel, amit ma Kínában hivatalosan piacra is dobott.

Az igazi poén az ára.

Az eddig piacra került hajlítható kijelzős mobilok ijesztően drágák, a FlexPai 2 azonban 1471 dollárba, azaz mintegy 460 ezer forintba kerül (igaz, a nagyobb tárhelyű túllendül a félmillión). Tekintve, hogy az újdonsült hagyományos, azaz nem hajlítható prémium telefonok árai is mind alulról, de inkább fölülről nyaldossák az 500 ezer forintos árat, s a hajlítható prémium mobilok ára mintegy 850 ezerre rúg – így nézve korrekt árúnak nevezhető a FlexPai 2.

Elég keskeny, de nem a legkeskenyebb

Az új csoda 6,3 mm vékony (12,8 mm összecsukva) ami azt jelenti, hogy nem olyan keskeny, mint a kétképernyős Microsoft Surface Duo, de karcsúbb, mint a Samsung Galaxy Z Fold 2.

A Royole azt állítja, hogy új, speciálisan kialakított zsanérjának nincs „hézagja”, ami azért bizonyára marketingtúlzás, valójában érzékelhető egy nagyon kicsi, talán 1 mm-es rés a készüléken.

Bár nem beszélnek a kijelző anyagáról, ez a vélhetően műanyag képernyő lehet a versenytársakkal való összehasonlításban a kütyü gyenge pontja. Be kell érni a többiekénél kisebb felbontással, a 7,8 hüvelykes készüléken 1920 x 1440 pixellel. Csak a készülék egyik oldalán van képernyő, ezt hajlítgathatjuk, amerre tetszik.

Fotó: Royole

Egyébként megkapott mindent, ami egy zászlóshajó esetében elvárható: Qualcomm Snapdragon 865 processzort; 8 GB vagy 12 GB RAM-ot; 256 GB vagy 512 GB tárhelyet, 4450 mAh akkumulátort és 5G támogatást.

Négy méretes kamera kukucskál rajta: egy 64MP nagylátószögű, egy 16MP ultra nagylátószögű, egy 8MP 3x optikai zoommal és 32MP „portré” kamerával a szelfik készítéséhez. Bár

jelen esetben bármelyik kamerával fotózhatjuk magunkat, hiszen megfelelően fordítva mind felénk néz.

Van még sztereó hangszóró, két SIM-kártya foglalat, Wi-Fi 6, USB-C és gyorstöltés.

A Royole állítja, hogy kínpadjukon jól vizsgázott az összehajtható telefonok Achilles-sarka: a FlexPai 2 közlésük szerint 1,8 millió hajlítást bírt ki.

A készülék a waterOS 2.0-nak nevezett, Android 10-re épülő operációs rendszert futtatja.

Borítóképünkön a Royole FlexPai 2 reklámfotója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!