újra amerikai földről

2020.05.30. 17:16

Felszállt a SpaceX: élő adásban követhetjük az űrhajó útját tovább

Másodszorra az időjárás sem rontotta el a startot: sikeresen kilőtték az Elon Musk cége által fejlesztett NASA hajót.

Cape Canaveral, 2020. május 28. A SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat által közreadott, videofelvételrõl készült képen Douglas Hurley (elöl) és Robert Behnken amerikai ûrhajósok Crew Dragon személyszállító ûrhajóban ülnek a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásán 2020. május 27-én. Ezen a napon indultak volna útnak a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra, de 16 perccel az indulás elõtt trópusi vihar és tornádóriadó miatt május 30-ra halasztották az ûrutazást.

Forrás: MTI/AP/SpaceX

Fotó: -

Magyar idő szerint 21:22-kor fellőtték a milliárdos fenegyerek Elon Musk által alapított SpaceX hajóját a NASA Kennedy Űrközpontjából, a floridai Canaveral-ból.

Szerdán a rossz idő miatt maradt el a start.

A NASA adásában újra lehet nézni a kilövést és az előkészületeket.

Mint szerdai előzetesünkben írtuk, több okból is kiemelkedő jelentőségű a NASA két veterán űrhajósa, Doug Hurley és Bob Behnken utazása a Nemzetközi Űrállomásra.

Ugyanis

az Egyesült Államok 2011 óta nem szállított embereket az űrbe amerikai űrhajóval,

ráadásul mindez most egy magáncég által fejlesztett járművel válik valóra.

Mióta kilenc évvel ezelőtt, harminc évi szolgálat után kivonták a forgalomból az űrsiklókat, a NASA orosz Szojuz űrhajókkal szállíttatta űrhajósait Kazahsztánból az űrállomásra.

A Crew Dragon űrkapszulát, valamint a Falcon 9-es szállítórakétát egyaránt Elon Musk cége fejlesztette a NASA megbízásából. Ez a Falcon a cég teherszállító űrhajójának módosított, emberi utazásra alkalmassá tett változata,

az űrhajó még soha nem szállított embereket az űrbe.

Behnken és Hurley 19 órás út után érkezik meg a Nemzetközi Űrállomásra, amelyen a tervek szerint legalább egy, legfeljebb négy hónapig fognak dolgozni.

A Falcon úgymond újrahasznosítható rakéta: első fokozata visszatér majd, hogy később ismét kilőhessék.

A rossz idő miatt végül is az utolsó pillanatokban elhalasztott szerdai starton megjelent többek között Donald Trump elnök, aki ígéretet tett a mai látogatásra is.

Elon Musk cége persze mindig is adott a stílusra: a két asztronauta menő egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafanderben és – mivel mással, mint a Musk-féle fehér Tesla elektromos autóval – érkezik a kilövőpadhoz.

Fotó: Kim Shiflett / NASA

Nagyon elegáns lett a végeredmény és azt hiszem, ezt az bizonyítja a legjobban, hogy

a tízéves fiam szerint menőn nézek ki

– jegyezte meg még egy első próbálkozás előtt Hurley.

Az űrhajós hozzátette, hogy a SpaceX mindenre gondolt a kapszula külsejét illetően is. Ugyanekkora figyelmet fordítottak arra, hogy a jármű belső részeit, a kijelzőket és minden egyebet a tökéletességig fejlesszenek.

Nem csak a NASA, a SpaceX is mérföldkőhöz ért, hiszen a céget azért alapította 18 éve, 2002-ben Elon Musk, hogy az űrrepülés költségeinek leszorításával és jelentős innovációkkal újítsa meg az amerikai űrhajózást.

Ez a sípszó, amelyik az űrturizmus kezdetét is jelzi a magánvállalatoknak. A SpaceX jövőre tervezi elindítani első fizetős turistaútját.

Borítóképünkön Bob Behnken és Doug Hurley űrhajósok a Crew Dragon űrkapszulában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!