Zavar az űrben

2021.11.04. 18:00

Igazán NAGY gond a SpaceX űrhajósainak

Kiszivárgott a hír, hogy mennyire szorult helyzetben lesz a Nemzetközi Űrállomásról szombaton hazatérő négy űrhajós.

This screen grab taken from the NASA live feed shows ESA (European Space Agency) astronaut Thomas Pesquet, NASA astronauts Megan McArthur and Shane Kimbrough, and Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) astronaut Akihiko Hoshide aboard the SpaceX's Crew Dragon spacecraft after docking at the International Space Station, on April 24. - A recycled SpaceX Crew Dragon capsule with four astronauts aboard, was speeding on its way to the International Space Station, where the spacecraft is set to dock early Saturday. (Photo by NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: NASA/AFP

Fotó: AFP

A CNN értesülései szerint már korábban, a SpaceX szeptemberi Inspiration4 küldetése során észlelték a problémát.

Jared Isaacman, az Inspiration4 nevű küldetés parancsnoka a múlt hónapban a CNN Businessnek elmondta, hogy a küldetésük során először riasztójelzés szólalt meg, amely a WC-vel kapcsolatos problémára figyelmeztette a legénységet.

Issues with the toilet on board SpaceX's Crew Dragon capsule will leave a group of four astronauts without a bathroom option during their hours-long trip back home from the International Space Station aboard the 13-foot-wide capsule this month. https://t.co/zdWX8cbwd7

Ez még nem okozott komolyabb gondot az Inspiration4 legénységének, és megúszták a dolgot „anélkül, hogy testnedvek kerültek volna ki”. Azóta kiderült, hogy elszakadt egy cső, amelyet az emberi végtermékek tárolótartályba vezetésére használtak és a kapszula padlója alatt rejtett szivárgást okozott.

„Van egy vizelettároló tartály és annak a csöve lecsatlakozott vagy elszakadt” – mondta William Gerstenmaier, korábbi NASA alkalmazott, aki most a SpaceX-en dolgozik. Az űrhajók mosdóiban ventilátorokat használnak a szívóhatás létrehozására és a vizelet áramlásának szabályozására, mivel az űr mikrogravitációs környezetében a hulladék minden lehetséges irányba mehet – és megy is.

A szorult helyzet rávilágít arra, hogy az összes szükséges tesztrepülést kiválóan teljesítő, átvilágított és jóváhagyott, turizmusra szakosodott űrhajókról is kiderülhet, hogy még mindig tartalmazhatnak váratlan meglepetéseket.

A NASA dolgozik a probléma megoldásán, de

négy űrhajós már ott van a Nemzetközi űrállomás fedélzetén, s az ő visszatérő kapszulájuk, a Crew Dragon Endeavour toalettje szivárog.

Az űrállomásnak saját mosdója van, így nincs gond, míg az űrhajósok a Föld körül keringő laboratórium fedélzetén tartózkodnak. De amint visszatérnek a kapszulába és megkezdik a visszatérő utat – ami a NASA szerint akár már ezen a hétvégén megtörténhet –, vagy uralkodniuk kell a természeten, vagy a szkafanderben mennek ki – közölte Steve Stich, a NASA kereskedelmi programjának vezetője.

A SpaceX számos földi tesztet elvégzett, hogy megbizonyosodjanak, a Crew Dragon alumíniumszerkezete bírja a szivárgó vizeletet, és nem kezd el korrodálódni. A kutatók bevontak néhány fémdarabot Oxone-nal kevert vizelettel – vagyis ugyanazzal az anyaggal, amelyet a Crew Dragon fedélzetén az ammónia vizeletből való eltávolítására használnak –, hogy lássák, miként reagál az alumínium. Csak egészen csekély korróziót tapasztaltak, mondta Gerstenmaier.

A NASA nem közölte, hogy a négy űrhajós – Shane Kimbrough és Megan McArthur a NASA-tól, Thomas Pesquet francia űrhajós az Európai Űrügynökségtől, valamint Akihiko Hoshide japán űrhajós – mennyi ideig kell, hogy összeszorított fogakkal tartózkodjon majd a Crew Dragon fedélzetén.

Eddig csak két Crew Dragon űrhajó tért vissza az űrállomásról emberekkel a fedélzetén, és ezek közül az első útja 19, míg a másodiké csak 6 órát tartott.

Borítóképünkön a Crew Dragon legénysége kilövéskor, élő felvételen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!