Vita indul

2019.11.05. 13:20

Gyermeteg program veszélyezteti a nemzetbiztonságot?

Úgy tűnik, akár egy finoman szólva nem túl bonyolult netes szolgáltatás is aggályokat ébreszthet a világ vezető hatalmában.

Az amerikai kormány elindította a kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTok nemzetbiztonsági felülvizsgálatát a Reuters szerint.

Mint megírtuk, a magyarul is tudó és hazánkban is egyre népszerűbb TikTok olyan közösségi oldal, amelyen – afféle kínai fészbukként – 15 másodperces, leginkább butácska gyors videókat osztanak meg. Ehhez képest keveredett már pedofília gyanújába, és próbálta az Iszlám Állam propaganda célokra használni.

Népszerűsége töretlenül nő, világszerte az év egyik legtöbbet letöltött alkalmazása lett, pályája felfelé ível az Egyesült Államokban is.

Amerikai tinik kontra kínai kommunisták

Először a The Guardian figyelt fel rá, hogy a TikTok cenzúrázza a Peking által nem kedvelt videókat, például a tibeti függetlenség tárgykörében. Aztán egyes szakértők felvetették, hogy a program megosztja az amerikai tinik adatait a Kínai Kommunista Párttal, s a személyes információk tömegesen külföldi ellenőrzés alá kerülhetnek. Persze Mark Zuckerberg is aggályosnak tartja a Facebook egyre erősebb konkurenciájaként működő oldalt.

Most három amerikai szenátor Marco Rubio, Chuck Schumer, és Tom Cotton kérte a szolgáltatás vizsgálatát.

A TikTok állítólag kész a moderálási alapelveinek „fejlesztésére”, s egyúttal közölte, hogy nem tárolja amerikai állampolgárok adatait. Sokan felvetik, hogy végső soron akár a teljes kitiltás is várhat az appra, miként az megesett Indiában, amivel idén tavasszal a világ második legnagyobb piacát bukta el.

Közben elkészült az okostelefonjuk

Míg a vita zajlik, a TikTok tulajdonos ByteDance az előzetes pletykáknak megfelelően csakugyan elkezdte árusítani Kínában a saját okostelefonját, írja az Abacus News.

A ByteDance telefonját a nemrég általa felvásárolt Smartisan cég készítette: piacra Jianguo Pro 3 néven dobták.

A mintegy 400 dolláros készülék közel prémium kategóriás, a legújabb Snapdragon 855 Plus processzorral, 4000mAh-s akkumulátorral, és hátlapon 48 megapixeles érzékelővel ellátott négy kamerát, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót tartalmaz. Nem meglepő módon a hátsó kamerákat szoftveresen kihegyezték a TikTok-videók készítésére.

Idővel kiderül, hogy a gyártói telefon zsákutcás termék lesz-e, mint a Facebook és az Amazon hasonló próbálkozása. Bölcs belátásra vall, hogy a ByteDance közölte, a telefont nem fogják árusítani az Egyesült Államokban.

Borítókép: TikTok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!