Tudós móka

2020.07.16. 15:03

Ezzel a játékkal az egyiptomi hieroglifák „megszólalnak”

Olyan szórakoztató eszközt készített a Google, ami még a tudományos kutatások számára is új lehetőségeket kínál.

Forrás: Shutterstock

Már elérhető a Google Arts & Culture Fabricius nevű eszköze, amelynek segítségével bárki felfedezheti az ókori egyiptomi hieroglifák rejtélyét. A Fabricius emellett a kutatóknak is izgalmas: ez az első olyan digitális eszköz, amely

gépi tanulásra épülve képes dekódolni az egyiptomi hieroglifákat.

Tegnap, július 15-én ünnepeltük a Rosette-i kő megtalálásának évfordulóját, amelynek segítségével először sikerült megfejteni az egyiptomi hieroglifák rejtélyét. Az ókori egyiptomiak több mint 4000 évvel ezelőtt használták ezt az írási rendszert történeteik rögzítésére, de

csak egy kiválasztott csoport rendelkezett a tudással, hogy hogyan kell olvasni és leírni a szimbólumokat.

A Fabriciusnak köszönhetően ma már bárki felfedezheti ezt a lenyűgöző nyelvet interaktívan, három különböző módon. Az első oktatóanyag hat egyszerű, rövid lépésben mutatja be az ókori Egyiptom nyelvét. A következő funkcióban a Fabricius játékra invitálja a felhasználót, ahol saját szavait és üzeneteit tudja hieroglifákra fordítani, amelyeket aztán akár meg is oszthat barátaival és családtagjaival. Mindez nem csak a hieroglif írás megismerésének eszköze, hiszen

harmadik funkciója a tudományos kutatások számára is új lehetőségeket kínál.

A szakértőknek mindezidáig manuálisan kellett átvizsgálni a könyveket, hogy lefordítsák és megfejtsék az ősi nyelvet – ahogy ezt évszázadokon keresztül tették. A Fabricius magában foglalja az első olyan digitális eszközt, amely gépi tanulásra épülve dekódolja az egyiptomi hieroglifákat, (ezt nyílt forrásként is kiadják, hogy hozzájáruljon az ókori nyelvek tanulmányozásának fejlődéséhez).

A Google Cloud AutoML technológiáját, az AutoML Visiont olyan gépi tanulási modell létrehozására használták, amely képes megérteni a hieroglifákat. Így, míg régen adatkutatók csoportjára, rengeteg kódra és időre lett volna szükség, most az AutoML Vision lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy képessé tegyék a gépeket tárgyak széles körének felismerésére.

Az angol és arab nyelven elérhető Fabricius az epigráfia, az ősi feliratok tanulmányozásának atyjáról kapta a nevét, A Google a Macquarie Egyetem Ausztrál Egyiptomi Központjával, a Psycle Interactive-val, az Ubisofttal és a világ minden tájáról érkező egyiptológusokkal együttműködve készítette el a Fabriciust.

További történeteket fedezhetünk fel az ókori Egyiptom csodáiról,, ideértve a híres Tutanhamon fáraót, a Gízai piramisokat és a Halottak könyvét. A Google Classroom-ot használó tanárok számára pedig külön tartalmakat készített a Google az ókori Egyiptomról.

A Google Arts & Culture alkalmazás innen ingyenesen letölthető.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!