Járvány

2020.03.12. 07:20

Ezeken az oldalakon percre pontosan követheti a járvány alakulását

Összegyűjtöttük azokat a weboldalakat, amelyek élő térképen, gyakorlatilag jelen időben mutatják, merre, milyen tempóban terjed a koronavírus országonként és az egész világon.

Forrás: Shutterstock

Tárgyszerűen ábrázolják a vírus terjedését azok a weboldalak, amelyek közvetlenül az egészségügyi világszervezettől, kormányzati egészségügyi intézetektől, kutatóintézetektől szerzik be az adatokat, s jól áttekinthető térképen mutatják

hol, mennyire terjed a vírus, melyek a legfrissebb fertőzöttségi és halálozási számadatok

az egyes országok és az érintett régiók bontásában.

Nem minden oldal látható mindenütt, például az amerikai szankciók megakadályozzák az irániakat abban, hogy a szerintünk legjobb, a Johns Hopkins Egyetem (JHU) által működtetett térképhez hozzáférjenek. Szerencsére

minket nem érint ilyen korlátozás, az összes alábbi térkép elérhető.

A legnépszerűbb az említett Johns Hopkins Egyetem már korábban ismertetett élő oldala, az alább felsoroltak közül a második térkép.

– A koronavírus egész történetét akarjuk dokumentálni a felbukkanásától a megszűnéséig – mondta az MIT Technology Reviewnek Ensheng Dong, a Johns Hopkins munkatársa.

Csapatuk nem számított ilyen nagy, világméretű figyelemre. Indulása után az egyetem portálja hamarosan elsődleges információforrássá vált azoknak, valós idejű frissítésekhez akarnak jutni. A térképük olyan világos, hogy még a szerény angol nyelvismerettel rendelkezők is jól érthetik.

Sokan aggódnak amiatt, hogy ezek a felületek sérthetik a fertőzöttek magánéletét. Például a szingapúri Egészségügyi Minisztérium által működtetett hivatalos oldal konkrét adatokat szolgáltat minden kórházba került esetről (ideértve az életkort, a nemet, a becsült tartózkodási helyet, a munkahelyet és az illető által felkeresett helyszíneket).

Az alábbi címekre kattintva megnyílnak az oldalak, s mindenki eldöntheti, melyiken akar tájékozódni (időnként egy-egy szerver átmenetileg leáll a kiugró forgalom miatt, ilyenkor pár perc múlva újra elérhető):

A portál rendkívül pontos adatai a legtöbb nem szakmai felhasználónak talán túlzottan is technikai jellegű lesz, de szakembereknek, érdeklődő laikusoknak rendkívül gazdag tárházat nyújt a koronavírus evolúciójáról. A SARS-CoV-2-t világszerte kutató laboratóriumok összes adatát jeleníti meg egy helyen.

Ezt az oldalt a világ minden részéről, eddig mintegy 200 millió alkalommal keresték fel. Minden országból, városból szinte azonnal felbukkannak rajta a friss adatok.

Bár a fenyegetően vörös-fekete térképnek van mobilos változata is, adatait igazán jól laptopon, asztali számítógépen lehet áttekinteni.

A Thebaselab által fejlesztett felület globális szinten nyújt áttekintést, a JHU grafikai megoldásához hasonló módon.

Az oldal azt is bemutatja, hogy mennyiben hasonlít a koronavírus terjedése más nagyobb járványokéhoz.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!