Tőlük merül az akkumulátor

2020.02.06. 06:00

Ezek az appok a mobil vámpírjai – biztosan kellenek?

Kivétel nélkül nagyon népszerűek és kivétel nélkül mértéktelenül szívják a telefon akkumulátorából a szuflát.

Forrás: Shutterstock

A legbosszantóbb az egészben, hogy akkor is fogyasztanak, ha nem használják őket. Előfordul, hogy például kirándulás, túrázás közben veszi a mobilozó észre: szinte anélkül, hogy használták volna, nagyot esett a korántsem régi készülék akkumulátorának töltöttsége.

Ez a kilenc alkalmazás a leggyakoribb energiavámpír:

1. SnapChat

2. Facebook

3. Netflix

4. YouTube

5. Outlook

6. Messenger

7. WhatsApp

8. Google News

9. Flipboard

Biztos, hogy a felsoroltak többségére semmi szükség nincs olyan alkalmakkor, amikor egész nap nem is ér a felhasználó töltő közelébe, s csak üzeneteket, telefonhívásokat akar fogadni, térképet nézni, netán fotózni, videózni.

Némelyik alkalmazás csak azért fogyaszt, mert a háttérben futva állandóan frissíteni akarja az adatokat, a másik helymeghatározást végez, illetve folyamatosan wifit, Bluetooth kapcsolatot keres.

A Facebook például szerencsére könnyű eset, mivel

nem fogyasztja a szuflát, ha nem a mobiltelefonos alkalmazásból használjuk,

hanem egyszerűen a böngészőben lépünk be. (Szemben az energiazabáló Facebook alkalmazással.)

Érdemes megvizsgálni, hogy saját készüléken melyik alkalmazás veszi igénybe leginkább az akkut.

Gyors teendők a fogyasztás csökkentéséért

Lépjünk be (gyártónként eltérőek az elnevezések) a Beállítások / Akkumulátor / Akkumulátor használat / Szoftver menüpontba: ekkor megjelenik az alkalmazáslista. Gyakran meglepő a kép, mert kiderül, a legkevésbé kívánt programok fogyasztják a legtöbbet.

Megfontolható a szükségtelenül energiapazarló appok törlése, vagy – legalább arra az időre, amíg optimális fogyasztásra van szükség – a működésük felfüggesztése az Alkalmazások menüpontban.

Hosszabb távon érdemes lehet türelmesen elmerülni a valamilyen elnevezés alatt mindegyik mobilban fellelhető „alkalmazások automatikus kezelése” opció részletes beállításaiban.

Itt azt lehet rendezni, hogy mely alkalmazásnak enged a felhasználó szabad utat automatikus indulásra és futásra. A szükségtelen engedélyek megvonásával a rendszer energiatakarékosabban fog működni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!