Járvány

2020.09.25. 09:32

Extra kamat ígéretével csábítanak csalók a weben

A Magyar Nemzeti Bank internetes tájékoztató kampányt indított a jogosulatlan, csaló befektetési szolgáltatókkal szemben.

Forrás: Shutterstock

A jegybank a kampány részeként a magyarországi ügyfelek által leggyakrabban használt, legnépszerűbb keresőportálon az egyes jogosulatlan tevékenységhez köthető – például

az „extra kamat”, „magas hozam” kifejezésekre – kulcsszavas kereséseknél figyelmeztetések, további pénzügyi ismeretterjesztő jegybanki tartalmak jelennek meg

– vélhetően a jogosulatlan szolgáltatók hirdetéseihez egészen közel – a találati listákon.

Az MNB szerint a kampányra azért van szükség, mert a bank piacmonitoring tevékenysége, illetve az ügyfelek bejelentései alapján azt észlelte, hogy többek között a koronavírus-járvány nyomán megnőtt internetes forgalom következményeként

megszaporodtak a jogosulatlan és csalásgyanús befektetési tevékenységet reklámozó hirdetések.

A jegybank a mostani kampány mellett folyamatosan naprakészen tartja honlapjának a jogosulatlan szolgáltatók kiszűrését segítő „Figyelmeztetések” aloldalát is, hogy a befektetési szerződés megkötése előtt az ügyfelek egy gombnyomással ellenőrizhessék, az adott szolgáltató vagy magánszemély rendelkezik-e pénzügyi felügyeleti engedéllyel vagy regisztrációval.

Az MNB honlapon

külön lekérdezhetők a hazai, illetve külföldi jegybankok, pénzügyi felügyeletek már ismert jogosulatlan szolgáltatóit felsoroló „feketelisták”.

A jegybank emellett részletesen bemutatja az MNB által nem felügyelt eszközöket, így a befektetési arannyal, karbon kredittel, nyereségrészesedési joggal és az ICO-val (Initial Coin Offering) összefüggő ügyletek főbb jellemzőit.

A jegybank legutóbb idén májusban hívta fel a figyelmet, hogy a vírusveszély miatt otthonról online dolgozó több munkavállaló és az alacsony betéti kamatok miatt

aktívabbá válhatnak az engedély nélküli internetes befektetési – sokszor piramisjátékot folytató – szolgáltatók, magánszemélyek.

Az MNB csak idén eddig mintegy 1,3 milliárd forintnyi piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jogosulatlan szolgáltatókra, magánszemélyekre és számos büntetőfeljelentést tett a jogsértő cselekmények miatt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!