Gateway bázis

2021.11.26. 14:33

Európai űrhajóst küldene a Holdra 2030-ig az Európai Űrügynökség

Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) vezetője szerint ennek szimbolikus jelentősége lenne.

Az ESA vezetője pénteken Párizsban arról beszélt: hisz benne, hogy ez a cél elérhető. Mint mondta: arra számít, hogy

a Hold a jövőben egy új gazdasági területté, új kontinenssé válhat.

   
Az európai Hold-küldetésről azonban még nincsenek konkrét tervek, ezzel kapcsolatban az amerikai űrhivatallal tárgyal az ESA.
   
A NASA az Artemis-misszióval 2025-ig akar űrhajóst küldeni a Holdra, mintegy 50 évvel az után, hogy amerikai asztronauták először jártak ott. Az Apolló-missziók során 1969 és 1972 között hat alkalommal landoltak amerikai űrhajósok a Holdon.
   
Aschbacher hangsúlyozta, hogy az Artemis-küldetésben az ESA is nagy szerepet vállal. Ennek a projektnek a következő fázisában a NASA és az ESA a Hold körül keringő Gateway bázis létrehozásán dolgozik majd.
   
Természetesen más vállalatok is részt vesznek az Artemis-küldetésben, de jó látni, hogy a NASA megbízható partnerként támaszkodik Európára – emelte ki Aschbacher, hozzátéve: hogy „minden bizonnyal ez lehet a közös utunk a Holdra”.
   
Korábbi híradások szerint

a Gateway kisebb lesz a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnál (ISS), és nem lesz állandóan lakott,

azonban fontos szerepe lesz a Hold felszínére leszálló újabb emberes küldetésekben, a Hold körüli térségben gyűjtött tapasztalatokat pedig a szakemberek a jövő Mars-küldetéseiben is hasznosítani akarják. A csaknem 40 tonnásra tervezett

űrállomáson a TRITEL sugárzásmérő magyar műszer is helyet kap.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!