Elon Musk szerint

2021.12.01. 18:00

Becsődölhet a SpaceX, a hajtóművek gyártása „katasztrófa”

A vészterhes szavak Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatójának a munkatársaihoz írott leveléből származnak.

Még a fekete pénteken küldött farkast kiáltó e-mailt Musk az alkalmazottainak, amelyben arra buzdította őket, hogy a hétvégén is dolgozzanak a SpaceX Raptor hajtóműsorán, és a gyártás állapotát tömören „válsághelyzetnek” nevezte. Mint kiderült, az e-mailben, amelynek másolatát a The Verge is megszerezte, Musk azzal érvelt, hogy a vállalatot „a csőd fenyegeti”.

A Raptor a SpaceX hatalmas metán-üzemű hajtóművét a vállalat Starship nevű, következő generációs hordozórakétájának meghajtására használják majd. Azt tervezik, hogy a Starship segítségével embereket juttatnak a mélyűrbe.

Áprilisban a NASA 2,9 milliárd dolláros szerződést ítélt oda a SpaceX-nek a Starship holdraszállóként való kifejlesztésére, hogy már 2025-ben űrhajósokat szállítson a Hold felszínére. A SpaceX keményen dolgozik a Starship prototípusainak fejlesztésén és tesztelésén a vállalat texasi Boca Chicában található tesztüzemében, de még nem indította pályára a járművet.

Musk cége abban bízik, hogy a Starship első pályára állítása 2022 januárjában vagy februárjában meg lesz, de a nyilvánosságra került e-mailje szerint

a SpaceX-nek jövőre legalább kéthetente egyszer fel kell indítania a Starshipet, hogy a céget életben tartsa.

A Raptor hajtómű fejlesztése rosszul áll

Musk az e-mailben azt részletezi, hogy miután kulcsfontosságú felső vezetők távoztak a cégétől, a SpaceX munkatársai alaposabban utánanéztek a Raptor gyártásával kapcsolatos problémáknak. És megállapították, hogy

„a bajok sokkal súlyosabbak, mint ahogyan eddig arról beszámoltak”.

Ezért ne nézzük meg a céges e-maileket szabadságon

„Úgy volt, hogy ezt a hétvégét kiveszem, mint hosszú idő óta az első szabad hétvégémet, de ehelyett egész éjjel és egész hétvégén a Raptor-vonalon leszek” – írta Musk az nyilvánosságra került e-mailben. Arra is felszólította a dolgozókat, hogy azonnal térjenek vissza dolgozni, kivéve, ha súlyos családi problémáik vannak.

Bár a Starshipet elsősorban emberek mélyűrbe szállítására fogják használni, Musk hangsúlyozza a jármű szerepét a vállalat következő generációs Starlink műholdjainak indításában is.

A Starlink a SpaceX ambiciózus kezdeményezése, amelynek célja egy közel 12 000 műholdból álló megakonstelláció felbocsátása, amely szélessávú internetes lefedettséget biztosítana a felhasználóknak a Föld egész területén. A SpaceX eddig több mint 1800 Starlink-műholdat bocsátott fel, és jelenleg több mint 20 országban mintegy 140 000 felhasználót szolgál ki.

A SpaceX azonban csak a Starlink műholdak első változatát, az úgynevezett 1. vagy V1 verziót indította el. E műholdak többsége nem rendelkezik lézerrel, amely lehetővé tenné számukra az egymással való kommunikációt. A vállalat a 2-es vagy V2-es verziójú műholdjainak felbocsátását tervezi, amelyek sokkal nagyobb tömegűek, és lézeres kommunikációjuk is lesz. Az e-mailebn írtak szerint a Starship az egyetlen olyan rakéta, amely képes ezeket a nagyobb műholdakat elindítani.

Nem ez az első alkalom, mikor a hangzatos kijelentésekre hajlamos Musk a vészharangok kongatásával buzdítja alkalmazottait, hogy dolgozzanak többet, vagy a csődöt kockáztatják. 2018-ban például azt állította, hogy másik híres cége, a Tesla az összeomlás szélére jutott a Model 3 gyártásával kapcsolatos problémák miatt.

Azóta a Tesla talpra állt, és a cég értéke nemrég átlépte az 1 billió dolláros álomhatárt. Ezzel a Tesla lett a hatodik olyan vállalat az USA történetében, amely 1 billió dollárnál többet ér.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!