Új internetes csalás

2020.08.10. 10:13

Az OTP-vezér arcképével verik át a magyar netezőket

Újfajta szemfényvesztésre figyelmezteti ügyfeleit az OTP Bank.

Forrás: Shutterstock

A csalók Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatójának nevével és arcképével visszaélve, helyenként hibás magyarsággal készült internetes hivatkozásokban kriptovalutával kapcsolatos szolgáltatásokat próbálnak népszerűsíteni. Az OTP Bank az ügyben büntetőfeljelentést tesz.

Álhírbe csomagolva olyan nyilatkozatokat tulajdonítanak a vezérigazgatónak, amelyeket soha nem mondott, és amelyektől a leghatározottabban elhatárolódik.

A visszaélés elsősorban a közösségi médiában terjed. A bank fokozott óvatosságra inti a felhasználókat és javasolja:

ne kattintsunk Csányi Sándor arcképével és hamisított nyilatkozataival népszerűsített, kriptovalutával kapcsolatos internetes hivatkozásokra, cikkekre!

Ezek a hamisított internetes tartalmak amellett, hogy egy pénzügyi csalás részét is képezhetik, informatikai-biztonsági kockázatokat is jelenthetnek.

Hogyan védekezhet ellene?

Az OTP Bank részletes tanácsadó oldala elővigyázatosságot tanácsol. Mint írják, keltsen gyanút minden olyan telefonhívás, SMS-üzenet, közösségi oldalon keresztül érkezett üzenet vagy e-mail, amelyben az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszót vagy PIN-kódot kéri. Szintén gyanúra adhat okot, ha magyartalan nyelvezetű, nehezen értelmezhető üzenetet kapunk, mivel ezeket a tartalmak gyakran fordítóprogrammal készülnek.

Soha ne válaszoljunk az ilyen típusú telefonhívásokra, e-mailekre vagy SMS-ekre!

Az OTP Bank sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatokat.

A bank munkatársai kizárólag akkor kérhetnek személyes adatokat, ha egy konkrét, folyamatban lévő ügyben megkeresik a felhasználó által megjelölt módon.

Soha ne telepítsen olyan programot számítógépére vagy telefonjára, amit nem ismer, különösen mások kérésére!

Mielőtt bejelentkezik az internetbankba, győződjön meg arról, hogy valóban az OTP Bank oldalán van.

Ehhez az alábbiakat kell ellenőriznie:

  • Belépés előtt ellenőrizze a böngésző címsávban a honlap címet: https://www.otpbank.hu/...
  • A szolgáltatás belépés oldalán, a böngésző címsorban megjelenő lakat ikonra kattintva győződjön meg arról, hogy a biztonsági tanúsítvány szerint valóban az OTP Bank adta ki az oldalt.
  • Ha más jelenik meg, kérjük, azonnal szakítsa meg a kapcsolatot!
  • Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!