Új ismeretek

2021.07.24. 15:00

Az InSight marsjáró meglepetésekkel szolgált

Először sikerült meghatározni a Mars belső szerkezetét: a NASA űrszondája, az InSight által észlelt marsrengések segítették a tudósokat abban, hogy megfejtsék a vörös bolygó anatómiáját, megbecsüljék a folyékony fémből álló magjának méretét, kérge vastagságát és köpenye természetét.

Forrás: Shutterstock

A Science című tudományos folyóiratban bemutatott felfedezések szolgáltak néhány meglepetéssel, például

megerősítették, hogy a Mars közepe olvadt.

Az InSight marsjárója 2018-ban érkezett a bolygóra, hogy tanulmányozza a Mars belsejét. Több mint 700 marsrengést észlelt, legtöbbjük viszonylag gyenge volt.

I’ve mapped the interior of Mars for the first time and found some surprises:

- Crust: thinner than expected, with maybe two or three sub-layers

- Mantle: a single layer (969 mi/1,560 km), simpler than Earth’s

- Core: larger than expected (1,137 mi/1,830 km radius), and molten pic.twitter.com/cLgQVkwBnz

A rengések által generált hullámok váltakozó sebességűek és formájúak attól függően, hogy milyen anyagokon haladnak át a bolygó belsejében.

Az InSight szeizmométere által mintegy három tucatnyi marsrengésről gyűjtött adatmennyiség lehetővé tette a bolygó belsejének tanulmányozását.

„A felfedezések legnagyobb jelentősége, hogy első alkalommal végezhettünk valódi méréseket a Mars alapvető építőelemeinek dimenzióira, méreteire vonatkozóan. Eddig csak összehasonlításaink voltak a Földhöz, elméleti kalkulációk és közvetett következtetések más megfigyelésekből” – mondta Bruce Banerdt, a Jet Propulsion Laboratory, a NASA bolygókutató intézete vezető munkatársa.

A Mars magja, a legbelső geológiai rétege a mérések szerint a korábban véltnél nagyobb, nagyjából 3660 kilométer átmérőjű. Ebből kiindulva a többnyire vasból és nikkelből álló mag kevésbé sűrű és meglepően nagy arányban tartalmaz olyan könnyebb elemeket, mint a kén, az oxigén, a szén és a hidrogén.

The hundreds of marsquakes I’ve measured now confirm it: Mars may be cold and crusty on the outside, but it’s warm and gooey on the inside.

New science results from my seismometer reveal more about the heart of Mars and how all rocky planets form: https://t.co/e42icbYIZs pic.twitter.com/jrezI9d0yz

A Mars kérge,

a legkülső rétege geológiailag nagyban különbözik a Földétől.

Bolygónk kérge hatalmas lemezekre szabdalt, amelyek a köpenyen, a sziklás belső rétegen mozognak – ez a folyamat a lemeztektonika.

„Mivel ilyen aktív lemeztektonika nem létezik a Marson, semmiben sem hasonlítanak. Ez azt is jelenti, hogy a Mars kérge nagyon öreg” – mondta Brigitte Knapmeyer-Endrun szeizmológus, a Kölni Egyetem munkatársa, a Mars belső szerkezetéről közzétett három tanulmány egyikének vezető szerzője.

A kéreg globális átlagvastagsága 24-72 kilométer. Jelentős eltérések mutatkoznak az egyes területeken, a legvékonyabb régió, az Isidis becsapódási medence és a Tharsis vulkán területe között nagyjából 100 kilométeres az eltérés.

A Mars köpenye nagyjából 1560 kilométerre húzódik a felszín alatt. Összetétele különbözik a Földétől, ami arra utal, hogy a két bolygó különböző anyagokból formálódott, amikor 4,5 milliárd éve létrejöttek.

A Mars a Naptól számított negyedik bolygó, átmérője 6791 kilométer, míg a Földé 12 755 kilométer.

Banerdt szerint az új ismeretek alapján a kutatók tesztelhetik a bolygók formálódásáról kialakult elméleteket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!