Egyszerűbb virtuálisan

2020.08.05. 15:30

A magányos magyarok magabiztosabbak a neten

Hiszen az online találkozás még soha nem volt ilyen egyszerű és könnyen elérhető.

Forrás: Shutterstock

A randevú-alkalmazásoktól a közösségi médián át a népszerű fórumokig, milliók szereznek rendszeresen barátokat az interneten keresztül. A Kaspersky új kutatása azt mutatta, hogy a magyarok nagy mértékben használják a virtuális kapcsolatépítési lehetőségeket, több mint negyedük azt állítja, hogy könnyebben köt új barátságokat online.

Mégis, az internetes kapcsolatok fellendülése ellenére úgy tűnik, hogy azok,

akik sok idejüket töltik digitális kapcsolatok építésével, sokkal inkább magányosak.

Az emberek megszokták, hogy online platformon keresztül találkozzanak másokkal, és ez a viselkedés fokozatosan normává vált. Sok ember kényelmesebben érzi magát online barátkozás közben, mint szemtől szemben: négyből egy válaszadó azt állítja, hogy könnyebb az online térben bemutatkozniuk, mint személyesen. Ugyanennyien mondják, hogy online sokkal társaságkedvelőbbek és magabiztosabbak, mint személyesen.

• A magyarok több mint negyede (28,6%) érzi azt, hogy online sokkal társaságkedvelőbb és magabiztosabb, mint személyes találkozások során

• Nagyjából ugyanennyien (26,3%) állítják azt is, hogy könnyebben barátkoznak online vagy a közösségi médián keresztül

• Ugyanakkor azoknak a fele (53,8%) akik folyamatosan magányosnak vallották magukat, naponta több mint öt órát töltenek az interneten

Az online kapcsolatok ilyen mértékű térnyerése ugyanakkor sok ember számára az elszigeteltség és magány érzését kelti, hiszen nem feltétlenül érdekli őket a másokkal való személyes kapcsolat.

A kutatás szerint

azoknak a magyaroknak a fele, akik azt állítják magukról, hogy magányosak, naponta több mint öt órát töltenek online.

Ez azt jelezheti, hogy azok, akik több időt töltenek az interneten, valószínűbb, magányosabbak lesznek, mint azok, akik nem olyan aktívak online. A Kaspersky kutatásából az is kiderül, hogy

a magyarok egytizede érzi érzelmileg közelebb az online barátait, mint azokat, akikkel személyesen találkozik.

Kathleen Saxton, pszichoterapeuta és a Psyched alapítója úgy véli, hogy az emberek technológiára való támaszkodása a függőség egyik formájának tekinthető, és valószínűleg a magány állandósításában játszik szerepet.

„Lehet-e a technológia érzelmileg addiktív? Míg egyesek túlzottan használják a technológiát úgymond normál körülmények között, a videóhívásokat és az azonnali üzenetküldést gyakran életmentőnek tekintik, ami éppen abban segít, hogy az emberek kevésbé érezzék magukat magányosnak. A használt platformok szélessége kibővült, és az emberek magabiztosabban érzik magukat, amikor ezeket használják. Sokan gyógyítják a saját szívüket az online szolgáltatásokkal.”

„A technológia kétségkívül döntő szerepet játszott az emberek társadalmi életének javításában, mivel sok más alkalmazás és online csatorna áll rendelkezésre, amelyeken keresztül fenn tudjuk tartani kapcsolatainkat. Noha ezek a platformok rendkívül hasznosak lehetnek, szem előtt kell tartanunk az azokkal együttjáró kihívásokat is. Fontos, hogy vigyázzunk, mert

az emberek, akikkel online találkozunk, lehet, hogy nem pontosan azok lesznek, akiknek állítják magukat.

Ha az interneten találkozunk másokkal, legyünk mindig éberek és ne áruljunk el érzékeny információkat, mint például a pénzügyi és személyes adatok” – tette hozzá David Emm, biztonsági kutató.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!