Digitália

2023.05.23. 06:00

ChatGPT-alkalmazások: a jó, a rossz és az átverés

Nem minden ChatGPT, ami annak mondja magát. Nézzük meg, mit telepítünk a mobilra!

MW

Forrás: Shutterstock

Hónapok óta olvasható figyelmeztetés, hogy kerüljük azoknak a programoknak a letöltését, amelyek ChatGPT-nek, vagy pláne, „hivatalos” ChatGPT-nek mondják magukat, mivel ez utóbbi mostanáig még csak nem is létezett. Jó hír: a ChatGPT-alkalmazás immár elérhető, és letölthető… csakis iPhone-ra. Érdemes még egy kicsit türelemmel várni, mert az Open AI szerint az androidos app is hamarosan megjelenik.

 

Az iPhone-ra csakis ezen a linken lehet a legális és valódi alkalmazást elérni. Ami egyébként tökéletesen ingyenes, kivéve ha nem akarunk a ChatGPT+ szolgáltatásért havi 20 dollárnyi összeget fizetni. Ezt a legtöbb felhasználó kihagyhatja.

Mit akarnak elérni a hamisítványokkal?

Az ismert ChatGPT-hamisítványok többsége nem vírusos és nem akar adatokat lopni. Ezek egyszerűen csak valamilyen érveléssel rá akarják venni a felhasználót, hogy fizessen nekik.

Például díjat számítanak fel olyasmiért, amelyeket más alkalmazások ingyen szolgáltatnak, vagy ingyenes próbaverziót ígérnek, majd rögtön felszámítanak egyéves előfizetést.

Nézze meg a telefonján ezeket az alkalmazásokat!

A Sophos kiberbiztonsági vállalat átfésülte az Apple App Store-t és a Google Play Store-t, hogy megtalálja az összes ál-AI-alkalmazást, ami azt ígéri, hogy ugyanúgy működik, mint a ChatGPT. Valójában a legtöbb nem tesz mást, mint hirdetéseket zúdít a mobilokra.

Kerüljük ezt a hatot s a hozzá hasonlókat (naponta terem egy újabb):

Chat GBT
GAl Assistant
Al Chat GBT – Open Chatbot App
Al Chat – Chatbot Al Assistant
Genie AI Chatbot
Al Chatbot – Open Chat Writer

A Sophos szerint például a Genie AI Chatbot fizetés nélkül működik, de csak napi négy keresést enged meg: azután heti 7 dollárt vagy évi 70 dollárt kell fizetnünk. Az app mögött álló cég a múlt hónapban körülbelül 700 000 dollárt szedett be a semmiért az iPhone-felhasználóktól. Ügyes?

Még egy fontos lépés

Ha van ilyen a telefonunkon, akkor meglehet, hogy valamilyen apró betűs szöveget jóváhagytunk, vagy más csel nyomán előfizetési díjat kell fizetnünk. Hajtsunk végre a mobilon egy gyors ellenőrzést (az alábbi kifejezések készülékenként különbözhetnek, de a leírt „útvonalon” megtaláljuk a megoldást):

iPhone: Nyissuk meg a Beállítások alkalmazást, majd koppintsunk a nevünkre, az Előfizetések elemre, utána a törölni kívánt alkalmazásra. Koppintsunk az Előfizetés lemondása elemre.

Android: Nyissuk meg a Google Play alkalmazást, és lépjünk az előfizetési oldalra. Válasszuk ki azt, amelyet törölni szeretnénk. Koppintsunk az Előfizetés törlése elemre, és kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!