Különleges felvételek

2023.01.03. 09:12

Fotókat küldött a Holdról és a Földről a dél-koreai űrszonda – nézze meg!

A szonda hat fedélzeti műszerrel fogja vizsgálni egyebek mellett a holdfelszín domborzatát, a mágneses erősséget, a gammasugárzást.

MTI

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotókat küldött a Holdról és a Földről a decemberben hold körüli pályára állt dél-koreai Danuri űrszonda – közölte kedden a dél-koreai űrkutató intézet (KARI).

A szonda december 17-én kezdte meg a hold körüli pályára állás három fázisú manőverét, hogy csökkentse sebességét és alkalmazkodjon a Hold gravitációjához, mielőtt december 27-én belépett volna a szelenocentrikus (hold körüli) pályára.

Az első fotót december 24-én készítette 345 kilométerre a Hold felszínétől, a második fotó pedig négy nappal később született.

A dél-koreai űrkutató intézet (KARI) által 2023. január 3-án közreadott, a dél-koreai Danuri űrszonda által készített kép a Földről (b) és a Holdról
Forrás: MTI/EPA/KARI

A szonda januárban indítja be rendszereit küldetése teljesítéséhez. Az űreszköz az egyéves misszió alatt februártól hat fedélzeti műszerrel fogja vizsgálni egyebek mellett a holdfelszín domborzatát, a mágneses erősséget, a gammasugárzást. Az orbiter a lehetséges leszállóhelyeket is kutatja majd.

A Danuri űrszondát, hivatalos nevén Korea Pathfinder Lunar Orbitert (KPLO) augusztus 5-én indították útnak a floridai Cape Canaveralból a SpaceX magán amerikai űripari vállalkozás Falcon-9 rakétájával.

A KARI hangsúlyozta, hogy Dél-Korea a világ hetedik országa, amely ember nélküli szondát küldött a Holdhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!