Digitália

2022.12.05. 06:00

Vigyázat, így lesz pazarló a takarékos klímafűtés!

Nem csökkenti a rezsit a klímafűtés, ha nincs karbantartva: a legjobb energiaosztályú klíma is sokat fogyaszt, ha koszos. Mérnöki számítás igazolja, hogy karbantartás nélkül olyan sokat romlik a klímaberendezések hatásfoka, mintha három-négy kategóriával rosszabb berendezést vásároltunk volna.

Fotó: Bújdosó Kriszta

Az energiaválság miatt a korábbinál kétszer magasabb villamosenergia- és hétszer magasabb gázenergiadíjat fizet a magyar háztartások harmada. A gázfűtés ára annyival drágább lett, hogy gyakran megéri árammal fűteni. Azonban nagyon oda kell figyelni, hogy a villamos árammal működő berendezések a lehető legtakarékosabban üzemeljenek.

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a klímaberendezések használata, melyek már nemcsak a nyári melegben tesznek jó szolgálatot, hanem a fűtési szezonban is. A modern inverteres klímák olyan hatékony hőszivattyúk, melyekkel olcsóbban lehet fűteni, mint földgázzal. Egy mai átlagos, A+ energiahatékonyságú klímával a lakossági, rezsicsökkentett áramárral negyedével olcsóbban lehet egy lakást kifűteni, mint a szintén rezsicsökkentett földgázzal. Ha a kedvezményes H tarifát is beszerelteti valaki, 50 százalékosra ugrik ez a megtakarítás.

Mindez azonban csak akkor igaz, ha megfelelően karban van tartva a készülék:

„Kiszámítottuk, hogy az elkoszolódott klíma hatékonysága harmadával csökken, így az A+++ berendezések hatékonysága A osztályúra változik. Az extrém módon elkoszolódott, elhanyagolt berendezésnél a különbség akkora is lehet, mintha gázzal fűtenénk”– figyelmeztet Medgyesi Tamás épületgépész-mérnök, a Polar Klíma komfortklimatizálási szakértője.

Fűtési mód100 kWh fűtés költsége

 
A+++A++A+ABCDEFG
H tarifa471 Ft522 Ft600 Ft706 Ft774 Ft857 Ft960 Ft1091 Ft1263 Ft1500 Ft
Rezsicsökkentett ár706 Ft783 Ft900 Ft1059 Ft1161 Ft1286 Ft1440 Ft1636 Ft1895 Ft2250 Ft
Lakossági piaci ár1375 Ft1524 Ft1753 Ft2062 Ft2261 Ft2504 Ft2804 Ft3186 Ft3689 Ft4381 Ft

A táblázat a különböző energiaosztályú hűtő-fűtő légkondicionáló berendezések fogyasztását hasonlítja össze (Forrás: Polar Klíma)

A Polar Klíma számításából kiderült, hogy mekkora eltérések vannak a különböző energiaosztályú klímák fűtési költsége között. A különbség önmagáért beszél, megéri az odafigyelés.

Hónapokon belül megtérülő beruházás

Az éves klímakarbantartást már 5–10 ezer forintért is el lehet végeztetni, és ennek akár a többszöröse is lehet az az áramdíj, amit meg lehet takarítani a hatékonyabb működéssel. A karbantartás két kiemelten fontos részből áll: meg kell vizsgálni, hogy megfelelő-e a nyomás a kültéri és beltéri egységek közötti csövekben, amivel csak ritkán adódik probléma.

Minden esetben szükséges a kültéri és beltéri egység tisztítása, az erre lerakódó kosz jelentősen rontja a hatékonyságot. Egyrészt a hőcserélő lamelláin megülő por és egyéb szennyeződés csökkenti azt a felületet, ahol hatékonyan meg tud történni a hőcsere. Különösen a nyári hűtés során, az akár 50–60 °C-ig felmelegedő kültéri alkatrészekre tud odatapadni a szennyeződés.

Dirty,Air,Conditioner
Ez biztosan nem takarékos

„A vékony lamellák között megülő szennyeződés csökkenti azt a légmennyiséget, amit a ventilátor át tud áramoltatni. Emiatt romlik a hőcsere hatékonysága. A nagyobb légellenállás miatt pedig a klíma zajterhelése is növekedhet” – foglalta össze a fő problémákat Medgyesi Tamás.

A karbantartás idejét is érdemes jól megválasztani: nemcsak a közlekedésből vagy légszennyezésből adódó por okozhat gondot, hanem a környezeti hatások is. A nyárfavirágzás idején jelentős mennyiségű pollen kerülhet a klímaberendezésbe is. Ahol tudják, hogy sok ilyen fa van, érdemes a virágzás után a karbantartást elvégezni.

A szakember szerint a karbantartásokat a több százezer forint értékű klímaberendezéseken azért sem érdemes elhagyni, mert ha rendszeresen elvégzik azokat, akkor lehet hosszú távon is fenntartani a magas hatásfokot. Az egyre vastagabb és kémiailag is a lamellákra kötődő szennyeződést az idő múlásával egyre kevésbé lehet eltávolítani.

Kevés használat mellett is szükséges a rendszeres tisztítás

„A klímára is érdemes úgy tekinteni, mint egy autóra: ha hónapokig nem használnak egy utcán tárolt személygépkocsit, akkor az teljesen elkoszolódik. Ez csak a kisebbik baj, a túl sok állás után számos, elöregedésből fakadó hiba is felléphet”– hozott egy közérthető példát Medgyesi Tamás, a Polar Klíma komfortklimatizálási szakértője.

Ahogy egy éveken át karbantartás nélkül használt autót sem lehet egykönnyen ismét jól működővé tenni, a klímák esetében is következménye lesz, ha évekig nem törődnek velük. Azzal sem érdemes a tulajdonosoknak nyugtatni magukat, hogy csak néhány hetet használják nyaranta a hűtésre használt berendezéseket. A koszolódás szinte ugyanakkora problémát jelent, mintha egész évben hűtésre és fűtésre is folyamatosan működött volna a berendezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!