Nem árthat frissíteni!

2022.08.19. 11:00

Az iPhone, az iPad és a Mac biztonsági hibájára figyelmeztet az Apple

Az amerikai információtechnológiai óriáscég csütörtökön azt ajánlotta bizonyos iPhone, iPad és Mac modellek tulajdonosainak, hogy frissítsék az operációs szoftvert, mert olyan biztonsági hibát tartalmaz, amely lehetővé teszi az ellenőrzés külső átvételét a készülékek felett.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az Apple weboldalán közzétett értesítések szerint az iPhone 6 és az újabb modellek, az összes iPad Pro, az ötödik generációs és újabb iPadek, valamint a Mac számítógépek érintettek. A cég szerint

 

az operációs szoftver régebbi verziójában "egy alkalmazás tetszőleges kódot használhat", amely jogosulatlanul hozzáférhet a készülékhez, vagyis a támadó engedély nélkül végezhet műveleteket.

 

"Ezt a lehetőséget a hackerek aktívan kihasználhatták" - írta az Apple. A hiba "rosszindulatúan kialakított internetes tartalmakkal" is kihasználható - tette hozzá a cégcsoport.

 

A hibák orvoslására az Apple arra kéri a felhasználókat, hogy töltsék le az iOS operációs rendszer 15.6.1-es verzióját iPhone-okra, az iPadOS 15.6.1-es verzióját iPadekre és a macOS Monterey 12.5.1-es verzióját Mac számítógépekre.

 

A technológiai óriás emlékeztetett arra, hogy a személyes adatok védelmét és a kiberbiztonságot tevékenységének vezérmotívumává tette.

Az Apple tavaly áprilisban jelentős változásokat vezetett be egyebek között azzal, hogy az alkalmazásokat arra kényszerítette, kérdezzék meg a felhasználót: beleegyezik-e adatok gyűjtésébe más alkalmazások és az internet használatáról. Az iOS operációs rendszer ezen módosítását követően bírálatok érték amiatt, hogy értékes eszközöktől fosztotta meg a reklámtól nagymértékben függő alkalmazásokat, például a Facebookot vagy a Snapchatet, amelyek bevételektől estek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!