Társ a hétköznapokban

2022.06.01. 10:09

Különleges segítőt kaphatnak magányosan élő idősek

New York állam több száz robot segítőtársat készül szétosztogatni köztük.

Világszerte óriási problémát jelent az idős emberek elmagányosodása, a házastársaik elvesztésével gyakran senki sem marad mellettük a hétköznapok során, a gyerekeket és az unokákat pedig olyan mértékben lefoglalja a hétköznapi mókuskerék, hogy rendszeresen telefonálni is elfelejtenek, már ha jó velük a kapcsolat-írja az Origo. A becslések szerint csak az USA-ban 14 millió 65 év feletti idős ember él egyedül, miközben kutatások szerint a hosszú távú magány van olyan káros az egészségre, mint a dohányzás.

A helyzet miatt New York állam időseket segíteni próbáló ügynöksége most kísérleti jelleggel, első körben 800 főnek robot segítőtársakat fog biztosítani. Az izraeli Intuition Robotics által készített ElliQ robotot olyan egyedül élő vagy izolált, legalább 75 évesek kaphatják majd meg, akik rendelkeznek wifivel, továbbá nem idegenkednek a technológia használatától.

A robot segítő állítólag emlékszik az idősekkel való interakciókra, az egészségük és a jólétük megőrzésében próbál segíteni, például egyszerű csevegésekkel, viccek mondásával, légzési gyakorlatokkal csökkentheti a stresszt, tanácsokat adhat a jobb alváshoz, figyelmeztethet a folyadékbevitelre és a vérnyomásmérésre, fotós emlékeket mutathat a kijelzőjén, lehetővé teszi a családtagokkal és barátokkal való könnyű videócsevegést, sarkallja az időseket a másokkal való kapcsolatfelvételre.

Érdekes funkció még, hogy a rokonok, ismerősök, segítők üzenőtáblaként is használhatják az eszközt, írott üzeneteket és fotókat küldhetnek rá, ezzel akár jobban bevonva őket a hétköznapjaik olyan apró-cseprő történéseibe, amelyek miatt nem hívnák fel őket, nem indítanának videócsevegést.

A technológia támogatói szerint az efféle kütyük segíthetnek a hétköznapok során az időseknek, főleg ha nem állnak a rendelkezésükre más emberek, bár a tényleges hatásaik vizsgálata a szélesebb körű használat hiányában eddig nem volt lehetséges.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!