Nem rés, szakadék

2022.05.19. 06:00

Rossz hírünk van az iPhone-tulajdonosoknak

Még kikapcsolt állapotában is támadható az iPhone, mondják a kutatók.

Mivel az iPhone iOS kikapcsolt állapotában is működik a Bluetooth, az NFC és az UWB, még a kikapcsolt készülékek is támadhatóak.

A németországi Darmstadti Műszaki Egyetem új kutatása azokat a csipeket vizsgálta, amelyek működtetik a Find My funkciókat, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy banki és azonosító információkhoz férjenek hozzá akkor is, amikor a készülék alacsony energiaellátású üzemmódban van.

Ez a hozzáférés azzal a nem szándékolt következménnyel is jár, hogy a készülék nyitva áll a rosszindulatú megközelítésekre, még akkor is, ha a felhasználó azt gondolhatja, hogy az offline iPhone aztán tényleg biztonságos.

A kutatócsoport Evil Never Sleeps (Az ördög sosem alszik) című tanulmánya szerint

a legújabb iPhone-okon a Bluetooth, az NFC (near field communication) és az UWB (ultra-wideband) a kikapcsolás után is tovább működik, és mindhárom vezeték nélküli csipnek közvetlen hozzáférése van a rendszerhez.

Magyarán szólva egy kikapcsolt iPhone-ra is rá lehet juttatni rosszindulatú programokat, amelyek végre is hajtódnak.

Szerencsére a sérülékenység rosszindulatú kihasználása korántsem egyszerű, felkészültséget és ismert hibák kihasználását igényli – magyarázzák a kutatók.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!