Tényellenőrzés

2022.04.28. 18:00

Valódi ez a videó Bill Gatesről?

Mikor egy híresség nyilvános helyen mozog, biztosan készül róla néhány mobilfotó.

De bármi, ami digitális, az megváltoztatható. Ez sajnos oda vezethet, hogy néhány ügyes ember fog egy videót, és az interneten beszerezhető számtalan deep fake program valamelyikével kedvére manipulálhatja a tárgyakat vagy az embereket.

Esztendeje egy celebekre szakosodott YouTube-csatorna közzétett egy videót az ebédelni induló Bill Gatesről. Nem sokkal azután történt, hogy híre ment a válásának Melinda Gates-től, és a pletykavideó készítőjének az eredeti célja az volt, hogy megmutassa, a volt férj még mindig viseli a jegygyűrűjét.

Ezen kívül a videó nem tartalmazott semmilyen pikáns részletet vagy rosszindulatú megjegyzést.

Az egyik kommentelő beszólt, hogy Gatesnek milyen apukás teste van. Vélhetően innét kapta az ötletet utóbb egy deep fake videókat barkácsoló troll, hogy a videón kebelcsodává növelje Gates mellkasát. A magát „digitális művésznek és videószerkesztőnek” valló Twitter-felhasználó művét a Twitteren tette közzé.

Mondhatnánk, butaság, minek foglalkozni ilyesmivel.

De a tavaly májusban készített videó most ismét előkerült és váratlan karriert futott be: a kirívóan gyenge hamisítás

közel 2 millió megtekintést, több mint 6000 retweetet és 19 000 lájkot kapott.

A manipulációt (balra) a Reuters Fact Check csapata leplezte le. Hiába azonban minden cáfolat, a torzított mozgóképből készült alábbi képernyőmentés továbbra is nagy sikerrel kering az interneten.

Hogyan lehet kiszúrni a mély hamisítványokat? Csak azért, mert valamiről videófelvétel készült, még nem jelenti azt, hogy meg is történt. Minimális technikai ismeretekkel lehet manipulálni a képet, hangot, lecserélni a fejet és a testet. És még a fentihez hasonló ügyetlen videóknak is közönségük lesz.

Az átlagos amatőr hamisítványokat azért elég könnyű észre venni – ha tudjuk, mit kell keresni.

Ellenőrizzük, látunk-e szabálytalan mozgást, tárgyakat vagy színeket. Néha ugyanis a szerkesztőjük csak összevágja a képkockákat, ami enyhe laggolást, szakadozást eredményez.

Érdemes figyelni, hogy természetesek-e a kézmozdulatok, a fejmozgások. Leginkább a pislogást ellenőrizzük, azt nehéz hamisítani.

A videó minősége is számít, mert egy rossz felbontású munkát könnyebb meghackelni, mint a kiváló képminőséget – utóbbihoz fejlettebb technológiára és ügyes szerkesztőre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!