Már a Holdra is figyelve

2022.04.27. 11:52

Négy űrhajóst indított a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX

Az amerikai vállalat szerdán négy űrhajóst indított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az amerikai űrhivataltól (NASA), kevesebb mint két nappal a milliomos űrturisták által bérelt repülés befejezése után.

Ez az első olyan NASA-legénység, amely egyenlő arányban áll férfiakból és nőkből. Köztük van az első olyan fekete bőrű nő, Jessica Watkins (borítóképünkön), aki hosszú távú űrrepülésre készül. A geológus nő

szerepel a NASA-nak azon a listáján, akiket figyelembe vehetnek a következő években egy holdraszállási küldetésnél.

A további űrhajósok: Bob Hines, akinek ez az első űrrepülése, Samantha Cristoforetti, az olasz légierő egykori vadászpilótája, az Európai Űrügynökség egyetlen női űrhajósa, valamint az amerikai Kjell Lindgren mérnök, aki második útjára indult az ISS-re.

Az asztronauták öt hónapot töltenek majd a Föld körül keringő laboratóriumban.

Az új legénység megérkezése után egy héttel a korábbi személyzet, a három amerikai és egy német asztronauta – Thomas Marshburn, Raja Chari és Kayla Barron, továbbá Matthias Maurer – visszatér a Földre a SpaceX űrkapszulájával.

Három orosz is él az űrállomáson, Oleg Artyemjev, Gyenyisz Matvejev és Szergej Korszakov.

A SpaceX kapszulái teljesen automatizáltak, úgy tervezték őket, hogy a testméretek szélesebb skáláját tudják befogadni. Ez abból a szempontból is fontos, hogy a NASA és az Európai Űrügynökség több női űrhajós utazását is szorgalmazza.

Bár két fekete bőrű nő járt már az űrállomáson az űrsikló korszakában, egyikük sem költözött be hosszabb időre.

Az űrügynökség a legutóbbi „magánutazás” kapcsán közölte, hogy a három ember, akik

fejenként 55 millió dollárt (19 milliárd forintot) fizettek az űrállomás meglátogatásáért,

jól megtalálta a helyét az űrállomáson végzett kísérletek végrehajtásában. Egy volt NASA-űrhajós kísérte őket, aki a repülést szervező, houstoni székhelyű Axiom Space alkalmazásában állt.

„A Nemzetközi Űrállomás nem nyaralóhely, nem vidámpark. Ez egy nemzetközi laboratórium, és ők ezt a célt teljesen megértették és tiszteletben tartották” – mondta Zeb Scoville, a NASA repülési igazgatója.

A NASA a Boeing amerikai repülőgépgyártó céggel is szerződést kötött űrhajók készítésére. A vállalat a jövő hónapban újra megpróbálkozik azzal, hogy egy üres legénységi űrhajót juttasson az űrállomásra, miután két éve szoftveres és egyéb problémák meghiúsították az általuk kifejlesztett űreszköz tesztrepülését, és tavaly nyáron az újbóli próbát.

Borítóképünkön Jessica Watkins, a NASA űrhajósa, a Crew-4 küldetés egyik tagja a személyszállító űrhajó felbocsátása előtt a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2022 április 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!