„Könyörgünk, legyenek józanok”

2022.03.03. 12:22

Videójátékokból kinyert felvételekkel hamisítják az orosz-ukrán háborút

Akinek nem elegendőek a háború tényleges borzalmai, még rásegít egy kicsit a saját hamisítványaival.

Az ArmA III olyan videójáték, amelynek részletei nagyon is valósághűnek tűnhetnek. Többször előfordult már, hogy felbukkant a hírműsorokban, mert szándékosan használták valós eseményekről készült felvételek helyett. Ez a gyakorlat folytatódott a jelenlegi ukrajnai háborúban is.

 

A Bloomberg szerint a Facebook játékcsatornáján a legnézettebb videók közé tartozott néhány olyan klip, amelyek állítólag az Ukrajnában zajló katonai akcióról készültek, és amelyeket „több mint 110 ezren néztek meg, és több mint 25 ezerszer osztottak meg”, mielőtt a Facebook levette őket.

 

Ugyanezek a videók más közösségi oldalakon, többek között a Twitteren is keringenek. Az egyik ArmA III-klipet azzal a szöveggel tettek közzé, hogy „Ukrajna rakétákat lő ki, hogy viszonozza az orosz repülőgépek tüzét”. A Twitter eltávolította mind a videót, mind magát a tweetet.

Az Eagle Dynamics, a DCS World nevű repülős harci szimulátor fejlesztője arra kérte a felhasználóit, ne töltsenek fel többet olyan felvételeket a játékukból, amelyekről azt állítják, hogy azok az Ukrajnában zajló háborúban készült felvételek.

 

A harci szimulátor játékokat gyártó cég azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a valós eseményeket: „fontos, hogy elkerüljük az olyan képek generálását, amelyek félreértelmezhetőek és potenciálisan életeket sodorhatnak veszélybe (...) könyörgünk, legyenek józanok és ne használják a DCS-t ilyen videók készítésére”.

 

Ezt a nyilatkozatot azután tették közzé, hogy több közösségi oldal is megosztott orosz és ukrán repülőgépek közötti harci felvételeket, amelyeket valójában a DCS World-ben játszottak le.

 

Az Eagle Dynamics nyilatkozata az álhírek kapcsán:

 

„Az elmúlt 30 évben keményen dolgoztunk azon, hogy a PC-re elérhető legrealisztikusabb harci repülésszimulátorokat hozzuk el nektek. Legyen szó akár egy második világháborús repülőgépről, akár egy modern vadászgépről, célunk az volt és az is maradt, hogy szórakozást kínáljunk játékosainknak.

 

A hardver és szoftver terén elért rendkívüli technikai fejlődésnek köszönhetően nehéz különbséget tenni a DCS és a valós felvételek között. (...) Az Ukrajnában jelenleg kibontakozó helyzetben azonban kiemelten fontos, hogy elkerüljük a félreérthető és potenciálisan életeket veszélyeztető képek generálását. Ezért arra kérjük Önöket, hogy legyenek észnél, és ne használják a DCS-t ilyen jellegű videók készítéséhez.”

Eközben világszerte számos szoftvergyártó cég összefogott, hogy segítsen a rászorulóknak.

 

Többek között az Embracer Group, a THQ Nordic, a Gearbox, a Koch Media és a Saber Interactive bejelentette, hogy 1 millió dollárt adományoz humanitárius segélyszervezeteknek a háborúval sújtott Ukrajnában.

 

A Cyberpunk 2077 és a The Witcher fejlesztője, a CD Projekt Red bejelentette, hogy pénzt adományoz egy lengyel humanitárius szervezetnek, amelyik a támadás által érintett és kitelepített ukrán állampolgárokkal dolgozik.

 

Ukrajna kérte a PlayStationt és az Xboxot is, hogy függesszék fel az oroszországi tevékenységüket.

Egy másik tweetben Mihajlo Fedorov digitális átállásért felelős miniszter több játékfejlesztő céget – köztük az Electronic Artsot, a Riot Games-t és a Ubisoftot – kérte, hogy zárják be oroszországi irodáikat.

 

A világ legjelentősebb számítógépes sportjátékait gyártó EA úgy döntött, hogy alkalmazásairól eltávolítja az orosz és fehérorosz csapatokat a labdarúgó (FIFA) és jégkorongos (NHL) 2022-es platformjairól az ukrajnai háború miatt.

 

Az EA Sports jelezte, hogy szolidaritást vállal az ukrán néppel, a békére és Ukrajna inváziójának befejezésére szólít fel. „A közösségeinket naprakészen fogjuk tájékoztatni a megtett lépésekről, és köszönjük a játékosoknak a türelmet, amíg dolgozunk a frissítéseken” – írták.

 

Borítóképünkön az orosz légicsapásokban megrongálódott házak közelében sír egy asszony a Kijev közelében lévő Horenka településen 2022. március 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!