CASSINI ötletverseny

2022.03.23. 09:49

Űradatokkal írhatják újra a kontinens turizmusát

Újabb, űriparral kapcsolatos, nemzetközi pályázatot nyert el a Design Terminal.

Az innovációs ügynökség szervezi a 3. CASSINI Hackathon magyarországi fordulóját, melynek fő célja, hogy a résztvevők fenntarthatóbbá alakítsák Európa turizmusát. Mindebben európai űradatok és szolgáltatások segítik a jelentkezőket.


„Az elmúlt években olyan szakmailag inspiráló, kontinensen átívelő programokba tudtunk bekapcsolódni sikeres pályázataink révén, mint az X-Europe vagy az Európai Űrügynökség inkubációs tevékenysége – mondja Jónás László, az innovációs ügynökség szakmai vezetője. – Az utóbbi időben tudatosan alakítjuk a Design Terminal nemzetközi terjeszkedését, melynek ezek a lépések szerves részei. Megtisztelő feladat, hogy mi szervezhetjük a 3. CASSINI Hackathon magyarországi fordulóját. Május 12-14. között a résztvevők az EU űrtechnológiáinak felhasználásával dolgozhatnak ötleteiken.”


A győzteseket helyi szinten és a verseny végén is díjazzák, a legjobb megoldást hozók hathónapos mentori programban vehetnek részt, amely 100 órányi személyre szabott, szakértői mentorálást foglal magában.


A fenntartható utazás támogatása a legfőbb cél


Pusztán az elmúlt négy évben több, mint 2 milliárd turistát fogadott a kontinens a világ minden tájáról, ez pedig elsődleges bevételi forrást jelent az államok gazdaságainak. Európa mindenki számára tartogat izgalmakat: Prága középkori utcáitól Barcelona strandjain és Budapest történelmi szépségű látványosságain és vibráló mindennapjain át egészen Oslo modern látképéig.


A 3. CASSINI Hackathon arra fókuszál, hogyan tudjuk megóvni, megőrizni a jövőnek a felejthetetlen európai úti célokat. A résztvevőket olyan ötletek kidolgozására buzdítják, amelyek támogatják a fenntartható utazást, fokozzák a megszerezhető élményeket, és népszerűsítik a természeti Európa körültekintő felfedezését.


Az Európai Unió és űrprogramja által kezdeményezett CASSINI Hackathons and Mentoring egy hat hackathonból álló eseménysorozat. A sorozat harmadik állomása többek között a Copernicus, a Galileo és az EGNOS európai űradataihoz biztosít hozzáférést, amelyek felhasználásával három sürgető kihívás egyikére hozhatnak választ a résztvevők.


A CASSINI Hackathonokat tíz európai országban rendezik meg. Minden ország saját szakértők közreműködésével, valamint speciális programelemekkel indítja az eseményt. A magyarországi hackathonra is lehet már ide kattintva regisztrálni, a részvételhez nem szükséges előzetes űrtapasztalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!