Bőven jut még pálya

2021.12.10. 10:07

Nagy potenciál van a magyar e-kereskedelemben

A jelenleginél két-háromszor több webshopot is elbírhat a magyar piac.

Gyorsan növekszik a magyar e-kereskedelem, de az EU átlaghoz képest még van hova fejlődnie.

A cseh és lengyel mintákat nézve azonban a jelenleginél még két-háromszor több webshopot is elbírhat a hazai pálya.

Kétségtelen, hogy a COVID-19 járvány egyik hozadéka az online kereskedelem fellendülése, szakértők szerint három évet ugrott a szektor. 

Habár még a 2021-es eredményeket nem látjuk teljesen, már most körvonalazódik, hogy ez a trend folytatódik. „Megfigyelhető, hogy már nem csak a millenniumi generáció vásárol online, hanem egyre több idős ember és az X generáció tagjai is nyitottak az online vásárlásra, a járványügyi korlátozásoktól függetlenül” – mondta Samuel Huba, a Shoptet webáruház-készítő cég vezérigazgatója.

Magyarország online kereskedelmi szektora gyorsan növekszik, a 2020-as év több mint 2 milliárd dollár (több mint 620 milliárd Ft) forgalommal jelenleg az 53. legnagyobb e-kereskedelmi piac a világon. Ennek ellenére még mindig elmarad az EU-átlagtól, csakúgy, mint az olyan régiós társaktól, mint Lengyelország vagy Csehország. Ami az egy főre jutó online költést illeti, a britek az elsők a világon. A második helyen az USA áll, majd Dél-Korea következik, a 10. helyet Németország zárja.

Nyitottak a magyarok az online vásárlásra

2020-ban a magyar lakosság 66%-a vásárolt legalább egy alkalommal online, ami kifejezetten előremutató adat. Az elmúlt 5 évben ez 23%-os növekedést jelent. A környező országok adataival összehasonlítva a magyar piac még 2-3-szor ennyi webshopot is elbír.

A magyar online kereskedelem tehát nagy áttörés előtt áll, hiszen a fogyasztók egyre nagyobb kedvvel vásárolnak online, ehhez azonban megfelelő számú és minőségű helyi webáruházra van szükség.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában