Áll a bál

2021.10.29. 18:00

Öt diák beperelte az Apple-t, mert nem ad töltőt az iPhone 12-hez

Mint ismert, az Apple a felhasználók háborgása ellenére tavaly leállította a töltők mellékelését az iPhone-okhoz, és csak egy USB-C-Lightning kábelt ad. (Azóta sajnos más gyártók is követik ezt a gyakorlatot.)

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sokak szerint szemforgató az Apple érvelése, hogy a töltő elhagyásának a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a nyersanyagok megőrzése volt a célja: szerintük jelen esetben nyers gazdasági érdekekről, magyarán szólva spórolásról és nem a környezetvédelemről van szó.

Először a Vice számolt be, hogy

öt dühös kínai diák pert indított az óriásvállalat ellen, mert nem kaptak töltőt a drága kütyüjükhöz.

A per elindult, a Shanghai Law Journal beszámolója az Apple azzal is érvel, hogy valójában az 5G-re való átállás drágította meg az iPhone-ok gyártását, s így megkerülte az áremelést. Miközben meg a vásárlók gyakran arra kényszerülnek, hogy mégis megvegyék a tartozékokat.

A készülékhez mellékelt kábel nem kompatibilis az Apple-eszközökhöz korábban adott fali töltőkkel: a vásárlóknak USB-C-kompatibilis töltőt vagy MagSafe töltőt kell vásárolniuk, ha még nem rendelkeznek ilyennel.

A Vice szerint diákok azt állítják, az Apple azért hagyja ki a fali töltőket, hogy eladja a MagSafe töltőit, ezért a pekingi bíróságon

azt követelik, adjon az Apple utólag fali töltőt és fizessen 100 jüant (16 dollár) szerződésszegésért és perköltségért.

Az Apple képviselője megjegyezte, hogy az iPhone 12 csomagolása is egyértelművé teszi, hogy nem tartalmaz töltőt.

A per még zajlik, s a híre vírusosan terjed a kínai Weibo közösségi médiaoldalon.

Elsőre kissé fura ötletnek tűnhet beperelni az Apple-t ilyen kis összegért, de a Global Times emlékeztet, hogy egy kínai diák 2019-ben mindössze 50 jüanra (7 dollár) perelte be a Sanghaj Disney Resortot, amiért az nem engedte, hogy a vendégek ételt vigyenek be a parkba – a Disney később mindent beismert és beleegyezett a fizetségbe.

És nem is ez az első eset, hogy az Apple jogi problémákkal néz szembe, amiért nem adott töltőt. Az év elején

amiért nem mellékelt töltőket az iPhone 12-esekhez. A brazil hatóság szerint az Apple megtéveszti a vásárlókat azzal, hogy töltő nélkül árulja a készüléket.

Az esetleges pervesztés nem fogja különösebben megrendíteni az Apple-t, mivel a cég 111,4 milliárd dolláros bevételt kaszált 2021 első negyedévében (igaz, ez az összeg tartalmazza az iPhone 12-es modellek 2020-as ünnepi eladásait is).

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!