Előzni Tom Cruise-t

2021.10.05. 14:00

Kilőtték a világ első űrben forgatandó játékfilmjének csapatát

Ma indult Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra az első játékfilmes forgatócsoport a Szojuz MS-19 űrhajó fedélzetén.

Bajkonur, 2021. október 4. A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Ûrügynökség által közreadott képen Julija Pereszild orosz színésznõ, Anton Skaplerov orosz ûrhajós és Klim Sipenko orosz rendezõ (b-j) a bajkonuri ûrközpontban tartott sajtóértekezleten 2021. október 4-én. A tervek szerint másnap indulnak útnak a Szojuz MSz-19 ûrhajó fedélzetén a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra, ahol Sipenko és Pereszild az elsõ játékfilmet forgatja a világûrben.

Forrás: MTI/AP/Roszkozmosz

Fotó: -

Mint előzetesen beszámoltunk róla, Julija Pereszild színésznő és Klim Sipenko rendező-producer Kihívás munkacímmel forgat filmet a világűrben.

Pereszild a játékfilmben egy orvost alakít, akinek sürgősen űrhajóra kell szállnia, hogy sebészi beavatkozással megmentse egy űrhajós életét.

Utóbbi szerepét a már az űrállomáson tartózkodó Oleg Novickij játssza.

Julija Pereszild
Fotó: MTI/EPA/Roszkozmosz

A cselekményben két másik hivatásos kozmonautának, a filmesekkel utazó Anton Skaplerovnak és a már az állomáson keringő Pjotr Dubrovnak is jut szerep.

A 12 napos repülés alatt a rendezésért és a sminkért felelős Sipenkónak a kép- és hanganyagot is magának kell rögzítenie.

„Kísérletet hajtunk végre. Nincs kitől tanácsot kérni. Nincs egyetlen operatőr sem, aki tanácsot tudna adni azzal kapcsolatban, hogyan kell a hajóablakon beáramló fényben dolgozni” – mondta a rendező az indítást megelőző utolsó sajtótájékoztatón.

Az űrdráma a Roszkozmosz űrvállalat, a Pervij Kanal tévécsatorna és a Yellow, Black and White stúdió koprodukciójában készül. A több hónapig tartó felkészülés alatt egy tartalék legénységet is kiképeztek a súlytalanság állapotában megvalósítandó forgatásra, Oleg Artyemjev űrhajós, Aljona Mordovina színésznő és Alekszej Dugyin operatőr személyében.

A projektbe bevont kozmonauták párhuzamosan elsajátítottak néhány fogást a színjátszás alapjaiból.

Az orosz űrfilm tervét 2020 szeptemberében jelentették be, négy hónappal azt követően, hogy nyilvánossá vált a hollywoodi Mission: Impossible sorozat hasonló projektje.

Tom Cruise űrrepülése azonban még várat magára.

Az orosz filmes legénységek tagjai a több évtizedes repülés előtti hagyományoknak megfelelően vasárnap megtekintették A sivatag fehér napja című, 1970-ben készült szovjet easternt.

A Roszkozmosz által közreadott, videófelvételrõl készített képen fellövik a Szojuz MSz-19 ûrhajót szállító Szojuz-2.1b típusú orosz hordozórakétát a bajkonuri ûrközpontból, fedélzetén Julija Pereszild orosz színésznõvel, Anton Skaplerov orosz ûrhajóssal és Klim Sipenko orosz rendezõvel
Fotó: Dmitrij Loveckij / MTI/AP/Roszkozmosz

Mindannyiuknak egy kilogrammnyi személyes tárgyat engedélyeztek magukkal vinni az űrállomásra, ahol az így is népes személyzet kényelmének javítására

a Nauka modulban hétfőn üzembe helyezték az orosz szegmens második űrvécéjét.

Működik még egy-egy mellékhelyiség a Zvezda és a Tranquility modulban is.

A Nemzetközi Űrállomáson a filmeseket Novickij és Dubrov mellett Mark Vande Hei, Shane Kimbrough és Megan McArthur amerikai, valamint Hoszide Akihiko japán és Thomas Pesquet francia űrhajós várja.

Pereszild és Sipenko október 17-én, Novickij társaságában, a Szojuz MSZ-18 fedélzetén tér majd vissza a Földre.

Borítóképünkön Julija Pereszild orosz színésznő, Anton Skaplerov orosz űrhajós és Klim Sipenko orosz rendező

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!