90 éves űrhajós

2021.10.11. 10:03

Az erős szél miatt elhalasztották Kirk kapitány űrutazását

Szerdára halasztották William Shatnernek, a legendás Star Trek sorozat Kirk kapitányának eredetileg keddre tervezett űrkirándulását.

A Star Trek űrhajó monitoránál William Shatner 1984-ben

Forrás: AFP

Fotó: Photo12 via AFP

Shatner a Blue Origin – Jeff Bezos űrvállalata – New Shepard űrhajójával indult volna útnak október 12-én. A cég azonban az időjárási előrejelzésben szereplő erős szélre hivatkozva szerdára halasztotta az NS–18 fellövését.

A 90 éves Shatner (a képen balról, állva) a tíz percig tartó utazás négytagú legénységének tagja lesz.

Aren’t we all adorbs! 😘🚀 pic.twitter.com/rYyEzOXfy5

A színész, akit sokan a Star Trek sci-fi-sorozat Kirk kapitányaként ismernek, először utazik az űrbe. Ő lesz a legidősebb ember, aki valaha az űrbe repült. Az alábbi képen valaha épp egy meglepő támadás közepette látható.

🙄 Stephen…. just 🙄 https://t.co/3eScLrQnRg

A Blue Origin űrturistáknak kínálja az űrutazás élményét. A cég közlése szerint már csaknem 100 millió dollárért (31 milliárd forint) adtak el jegyeket a fizető ügyfeleknek.

Ez lesz a második alkalom, hogy a cég embereket utaztat az űrbe. Bezos a fivérével, valamint az eddigi legfiatalabb és a legidősebb űrutassal együtt részt vett a Blue Origin júliusi első repülésén.

Az űrhajó a Földtől 105 kilométeres magasságba jut fel. A kapszulában Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) korábbi mérnöke, Glen de Vries, a Medidata szoftvercég társalapítója és Audrey Powers, a Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnöke is helyet kap.

Borítóképünkön a Star Trek űrhajó monitoránál William Shatner 1984-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!