Kis lépés az Apple-nek

2021.09.15. 16:06

Óvatos duhaj: bemutatták az iPhone 13-at

Az Apple egy sor új terméket jelentett be, köztük az iPhone 13-as okostelefon-családot, nagyobb képernyővel rendelkező Apple Watch-okat és új iPadeket.

Mint ezt az almás óriástól megszokhattuk, óvatos lépésekkel vezeti be az újdonságokat: ritkán lép elsőként, jobban szereti a másutt már bizonyítottan bevált megoldásokat biztos kézzel tálalni rajongóinak.

A " target="_blank" rel="noopener noreferrer">California Streaming esemény legfontosabb része természetesen idén is az új okostelefonok bemutatása volt.

Az új iPhone 13 és – a sokak által már eltemetni vélt, állítólag kevésbé sikeres – iPhone 13 Mini nagyon-nagyon hasonlít az iPhone 12-re, de kisebb notch-ot és átlós kamerasort kapott.

Mindegyik mobil hozzájutott az új A15 Bionic chiphez

– és a régi panasz orvoslását ígérve – az iPhone 12-nél hosszabb akkumulátor-üzemidőt is nyújt.

Az androidos prémium készülékek árai úgy elszaladtak, hogy – hozzájuk képest – már nem is látszik olyan drágának az iPhone. A két csúcskészülék, az iPhone 13 Pro (6,1 hüvelykes kijelzővel) 424 990 Ft-ról, az iPhone 13 Pro Max (6,7 hüvelykes kijelző) 464 990 Ft-ról indul. (A Mini hazai árairól még nincs információnk.)

Nehéz lesz egy gyors pillantással megkülönböztetni a készülékeket az elődöktől: a mobilok oldalain a csinos rozsdamentes acélszalag fut, hátlapjuk pedig matt. A nagy változás a kijelzőn ismerhető fel: végre támogatják az Apple ProMotion adaptív képfrissítési frekvencia technológiáját, amely

120 Hz-es csúcsértéket ér el.

Az iPhone 13-as modellcsalád két fontos új kamerafunkciója a Cinematic Mode, amely portré módhoz hasonló elmosódást alkalmaz a háttérre, valamint az Apple által fotóstílusoknak nevezett funkció, amely lehetővé teszi, hogy még a fénykép elkészítése előtt különböző stílusokat válasszunk ki.

A most bemutatott fejlesztések az eddig is kiváló kamerákon további érdemi javulásokat ígérnek.

A bemutató szerint az iPhone 13 és 13 Mini a vállalat „eddigi legfejlettebb kettős kamerarendszerével”, a 13 Pro és Pro Max pedig az „eddigi három legerősebb kamerával” rendelkezik.

Ez a termékcsalád az első, amelyikben az Apple a 2018-as iPhone XS és XR óta először növelte az elsődleges kamera szenzorának méretét mindegyik modellben. Márpedig a szenzorméret kulcsfontosságú tényező a képminőség szempontjából, hiszen a lencse rekesznyílásával együtt meghatározza, hogy a kamera mennyi fényt képes befogni:

több fény = kevesebb zaj és elmosódás a felvételen.

Vélhetően a nagyobb szenzor elhelyezése lehet az oka annak is, hogy az iPhone 13 és 13 Mini kamerái átlósan helyezkednek el a kameradudorban.

A 13 Pro és a Pro Max még nagyobb elsődleges érzékelővel és valamivel gyorsabb f/1,5 objektívvel rendelkezik, s az Apple szerint 2,2-szer annyi fényt rögzít, mint korábban. A pontos szenzorméretet megint csak nem hirdették meg, de az Apple megadta a pixelméretet: ez 1,9μm, ami nagyobb, mint bármelyik általunk ismert mai okostelefoné.

Összehasonlításképpen, a 12 Pro Max 1,7μm-es pixeles, minden más iPhone az XS óta 1,4μm-es.

Amúgy az Apple nem sokat tesz az androidos konkurencia hardveres túlszárnyalásáért. A nagy, 1,9μm-es pixelek figyelemre méltóak, de a legtöbb androidos telefongyártó a nagy felbontású érzékelőket helyezi előtérbe a puszta pixelméret helyett. A Xiaomi Mi 11 Ultra például hatalmas, 50 megapixeles szenzorral rendelkezik, 1,4μm-es pixelekkel.

És bár a 3x-os tele hasznos lesz, az Android világában ma már gyakoriak az 5x-ös periszkópos (vagy esetenként akár 10x-es) teleobjektívek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!