Kiskorú játékosoknak

2021.08.30. 18:00

Napi egy óra „szellemi ópiumot” engedélyez Kína

Az elképesztő mértékű játékfüggőség miatt jön az állami rendcsinálás.

Forrás: Shutterstock

Mától az olyan nagy kínai játék-platformoknak, mint a Tencent és a NetEase

a kiskorúak online játékát heti három órára kell korlátozniuk

a Kínai Sajtó és Publikációs Adminisztrációs Főhivatal (GAPP) szabályozása szerint.

A drákói szigorúságú döntésre szakértők szerint alapvetően a tömeges játékfüggőség miatt – akad, aki napi 8 (!) órát tölt online játékkal – került sor. Másrészt pedig ezzel is kordában lehet tartani a kínai technológiai óriásokat.

Mostantól nincs éjszakai, meg napközbeni online tobzódás:

a 18 év alatti felhasználók csak este 8 és 9 óra között tudják használni az online játékokat.

Az online játékszolgáltatóknak tilos az időkereten kívül bármilyen formában játéklehetőséget biztosítani a fiatalkorúak és gyerekek számára, és fel kell állítaniuk egy személyazonosító rendszert. A felhasználók valódi nevükkel kerülnek be az állami adatbázisba, szóba került az arcfelismerő rendszerek bevetése is.

Kína eddig is korlátozni próbálta a játékfüggőséget: korábban a kiskorúak játékhasználati lehetőségét ünnepnapokon három, egyéb napokon 1,5 órában határozták meg.

A GAPP közlése szerint „fokozni fogják az online játékokkal foglalkozó cégek ellenőrzésének gyakoriságát és hatékonyságát”, hogy garantálják a korlátozások betartását és a függőség elleni rendszer kialakítását.

„Az állami beavatkozás elkerülhetetlen volt” – írják.

A ma közzétett szabályok egy hónappal azután jelentek meg, hogy egy, az állami médiában megjelent cikk az online játékokat „szellemi ópiumnak”, elektronikus kábítószernek nevezte.

Bár ezt a kifejezést később eltávolították, a cikk hangvétele nem hagyott semmi kétséget afelől, hogy hamarosan fokozni fogják az állami beavatkozás mértékét.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!