Vigyázat! Vírus!

2021.07.26. 12:12

Kiürítik a pénztárcáját: ezek a mobilok kéretlen külföldi hívásokat indítanak

Lakossági bejelentések nyomán a Telekom olyan mobil vírust azonosított, amely bizonyos típusú készülékekről nemzetközi hívásokat indít az előfizető tudta nélkül, ezzel okozva kárt nekik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nem csak a Telekom által kezelt készülékekről van szó: ez a vírus nem szolgáltató, hanem típus specifikus. Tehát a jelenlegi ismeretek szerint a Telekom csak felfedezte és közzétette a listát, a más szolgáltató kártyájával használt mobilokat ugyanúgy fenyegeti a károkozás lehetősége.

Milyen készülékek érintettek?

◾ Gigaset (GS100, GS160, GS170, GS180, GS270 (plus), GS370 (plus) stb.,

◾ Condor Electronics (Griffe T7, T8, stb.)

◾ New-Bund Technology (Vernee M5, M6, stb.),

◾ Fortuneship (SS350, SS820, stb.),

◾ Virgin Telly Tablet VM_MD_001,

◾ ENERGIZER Energy E520,

◾ DOOGEE (X5, X6, X50, X70, stb.)

Érdekes módon az eddigi hírek szerint csupa pénztárcabarát mobil lett fertőzött.

Akinek a listán szereplő készüléke van, annak két lépésben érdemes védekeznie:

1. Alapos mentés (képek, videók, adatok, névjegyek) után a gyári beállítások visszaállítása opciót választani a Beállításokban. Ezzel a lépéssel ugyan minden nem mentett adat elvész, de a jelenlegi információk szerint a vírust is törli.

2. A hasonló esetek megelőzése érdekében a havidíjas előfizetések esetén lehetőség van ezen az oldalon a nemzetközi kimenő hívások tiltására.

A Telekom szerint mivel nemzetközi hívások indításáról van szó, a nem kívánt költségek csak a havi számlán jelennek meg. Vizsgálják, hogy a vírus milyen módon juthatott be a készülékekbe.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!