Hozzáférés megtagadva

2021.05.07. 18:00

Megírták, hogy gyűjtögeti az adatokat a Facebook, erre letiltották

A híresen biztonságos Signal üzenetküldő célzott hirdetéseket akart feladni: nem nyert, mondta a Facebook tulajdonolta Instagram és letiltotta.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Vélhetően sohasem fogják a felhasználók látni azokat a tesztelésnek szánt hirdetéseket, amelyeket a Signal üzenetküldő akart az Instagramon közzétenni. Holott ezek nem törvényellenesek, nem tudni olyan Facebook-szabályzatról, amelyik tiltaná a közzétételüket – csak éppen meglebbentik kissé a közösségi óriás fátylát.

Amúgy a Facebook rendszereinek biztonságáról sokat mond, hogy " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Dave Walker, a Cybersecurity kutatója még április elején felfedezte:

Mark Zuckerberg is inkább Signalt használ üzenetküldésre a saját cégének programjai helyett.

Good call. He is. pic.twitter.com/X4bn0Xh96P

A felhasználók adatbiztonságát őrző, valóban ingyenes Signal most megrángatta a Facebook bajszát: az Instagramon olyan hirdetéseket akart feladni, amelyekből aztán tényleg kiderülne, hogy a közösségi óriás milyen mélységben gyűjti, rendezi, tárolja adatbázisban és árusítja ki felhasználóinak az adatait.

Hogy képesek annyira árnyaltan leválogatni a reklámokat, hogy csakis az érintett felhasználók elé kerüljön például egy hirdetés (lenn, balra), amely a megjelölt válogatási szempontok alapján bukkan csak elő a felhasználóknak:

„Azért kapja ezt a hirdetést, mert vegyészmérnökként a koreai popzene rajongója. Éppen Berlinben tartózkodik. Babája született, most költözött (…).”

Okkal gyanakodhatunk, hogy ez, és a többi hasonló hirdetés semmikor nem fog megjelenni az Instagramon, ugyanis

a Facebook egyszerűen letiltotta

a Facebook aggályos hirdetési képességeit demonstrálni akaró profilt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!