Ár nem számít

2021.05.22. 15:00

Eladja a Szojuz egyik űrmodulját a Roszkoszmosz

Azt a Szojuz űrmodult árusítja Oroszország, amellyel 2018-ban egy orosz és két amerikai űrhajós tért vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról.

Forrás: Wikipédia

Meglepő módon az eladásra bocsátott 738. számú Szojuz MS-08-as leszállómodult az első pillantásra netes játéküzletnek vagy inkább modellboltnak kinéző, itt található Glavkoszmosz portálon lehet majd megtekinteni.

Árat azonban nem találtunk: talán egyedi alkura kell számítani,

mert a Glavkoszmosz szóvivője, Jevgenyij Kolomijev az AFP-nek elmondta, hogy a leszállómodul ára üzleti titok, az érdeklődőknek az ügynökség honlapján keresztül kell jelentkezniük ajánlataikkal.

Fotó: Wikipédia

„A leszállóegység kiváló kiállítási tárgya lehet bármely, az űrkutatásnak szentelt nyilvános vagy magánkiállításnak” – tette hozzá a közlemény.

A Szojuz MS-08 űrhajóval 2018 márciusában az orosz űrhajós, Oleg Artyemjev, valamint Andrew J. Feustel és Richard Arnold NASA-űrhajós érkezett az ISS-re. Októberben a leszállómodul hozta vissza Artyemjevet, Feustelt és Arnoldot a Földre. Az űrhajósok Kazahsztánban landoltak.

Dmitrij Loszkutov, a Glavkoszmosz igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva nem zárta ki, hogy a jövőben

„más űrsiklókat is eladnak, amint azok küldetése befejeződik”.

Borítóképen a Szojuz MS-01 a Nemzetközi űrállomásra dokkolva

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!