Ország-világ

2021.04.19. 13:31

Sikeres az első repülés a Marson!

Joggal nevezhető történelmi pillanatnak a NASA helikopterének pár másodperces teljesítménye.

-, 2021. április 19. A NASA által 2021. április 19-én közreadott és a Perseverance amerikai Mars-járó Mastcam-Z kamerája által április 16-án készített kép az Ingenuity nevû kísérleti marshelikopterrõl, miután sikeres nagysebességû felszállási tesztet hajtott végre. A február 18-án a Marson földet érõ Perseverance a tervek szerint egy teljes marsi éven, azaz 687 földi napon át a mikrobiális élet nyomai után kutat a bolygón. MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech

Forrás: MTI/EPA/NASA

Fotó: -

Műszaki hiba miatt már halasztották el az Ingenuity (Leleményesség) Mars-helikopter eltervezett tesztrepülését. Most azonban sikerült: idegen bolygó felszínéről repült fel a helikopter.

Nem holmi drón első repüléséről van szó, hanem olyan technikai bravúr teljesítéséről, ami megalapozza az emberiség jövőbeli lépéseit a Vörös Bolygón.

A helikoptert még február 18-án a Marson földet érő Perseverance a „hasa alatt” szállította a bolygóra. A Perseverance várhatóan egy teljes marsi éven, azaz 687 földi napon át a mikrobiális élet nyomai után kutat.

Az 1,8 kilós, napelemekkel működő Ingenuity nézelődik a kameráival, s kipróbálja, egyáltalán lehetséges-e a Marson repülni. A jelek szerint a jövőbeli missziókat is ki lehet majd bővíteni légi megfigyelésekkel.

„Ingenuity has performed its first flight — the first flight of a powered aircraft on another planet!”

The data reveals: Our " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#MarsHelicopter has had a successful first flight: 🚁 pic.twitter.com/h5a6aGGgHG

A helikopteren egy vászondarab is helyet kapott arról a motoros repülőgépről, amellyel az amerikai Wright-testvérek a világon elsőként a levegőbe emelkedtek 1903. december 17-én az észak-karolinai Kitty Hawknál.

A tervek szerint az Ingenuity összesen öt fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani egy hónap alatt és a repülések közben nagyfelbontású fényképeket fog készíteni.

A marsi helikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Borítóképünkön az Ingenuity

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!