Csak óvatosan

2021.04.01. 06:00

Kamerás-mikrofonos a laptop? Kilóghat a magánélet a webre

Sajnos a felhasználók csaknem egynegyede mindig engedélyezi, hogy az alkalmazások és a szolgáltatások hozzáférjenek a mikrofonokhoz vagy webkamerákhoz.

Forrás: Shutterstock

Nincs kedvük beállításokkal matatni: az online felhasználók csaknem egynegyede (23%-a) mindig engedélyt ad arra, hogy az alkalmazások és a szolgáltatások hozzáférjenek a mikrofonjukhoz vagy a webkamerájukhoz, derül ki a Kaspersky globális felméréséből.

A webkamerával kapcsolatos általános biztonságtudatossság ugyanakkor ígéretesen magas, ugyanis tízből csaknem hat válaszadó (59%) aggódott amiatt, hogy valaki a tudta nélkül nézi őt a webkamerán keresztül, 60%-uk pedig attól tartott, hogy ez kártékony szoftveren keresztül történhet. Ez azt valószínűsíti, hogy a jövőben – a távoli munkához és az együttműködési alkalmazásokhoz – egyre többen fogják proaktív módon védeni a technológiai eszközeiket.

Az elmúlt évben a videókonferenciákra való kényszerű hagyatkozás óriási növekedést eredményezett egyes alkalmazások, például a Microsoft Teams használatában:

a 2020. júniusi adatok szerint 894%-os növekedés volt tapasztalható a 2020. februári bázishasználathoz képest. Ezzel párhuzamosan szinte globális hiány lépett fel a webkamerák piacán, rengeteg piacvezető szállító tapasztalt hatalmas mértékben megnövekedett keresletet.

Mivel ezek a technológiák és appok segítettek átvészelni a tavalyi év eseményeit mind a munka, mind a társasági élet és a szórakozási lehetőségek tekintetében, az emberek teljesen érthető módon hajlandóak voltak hozzáférést engedni az alkalmazásoknak a mikrofonjukhoz és a kamerájukhoz. Ezek az eszközök lényegében elősegítették, illetve felerősítették a hirtelen digitális átállást, aminek eredményeképpen

a 25–34 év közötti korosztály 27%-a mindig engedélyezi a hozzáférést,

derül ki a Kaspersky kutatásából.

Ez ugyanakkor kevésbé jellemző az idősebb korosztályra: az 55 évesnél idősebb válaszadók 38%-a mondta azt, hogy soha nem engedélyez ilyenfajta hozzáférést az appok és szolgáltatások számára.

A kellő óvatosság és a modern kommunikációs eszközök nyújtotta előnyök élvezete közötti egyensúlyt úgy lehet a legkönnyebben megteremteni, ha körültekintően megvizsgáljuk az általunk használt alkalmazásokat és szolgáltatásokat, valamint az általuk kért engedélyeket. Teljesen normális például, ha egy videóhívásos alkalmazás hozzáférést kér a kamerához. Ugyanakkor, ha egy bármilyen releváns funkció nélküli alkalmazás minden megalapozott indok nélkül hozzáférést kér a mikrofonunkhoz, akkor érdemes az engedélyeket megvizsgálni.

A Kaspersky tanácsai:

1. Ruházzunk be egy egyszerű, célorientált webkamera-fedélbe, amely biztosítja nyugalmunkat, ha nem használjuk a kamerát.

2. Használjunk hatékony biztonsági megoldást, amely több eszközre – számítógépre, Macre, Android- és iOS-rendszerű készülékekre – kiterjedően biztosít speciális védelmet. Vannak olyan alkalmazások – mint például a Kaspersky Security Cloud –, amelyek védelmet nyújtanak a mikrofonhoz való jogosulatlan hozzáférés ellen.

3. Vizsgáljuk meg, hogy a jelenleg használt alkalmazásaink közül melyik rendelkezik hozzáféréssel a webkameránkhoz vagy a mikrofonunkhoz, és távolítsuk el a hozzáférést, amennyiben nincs rá szükség.

4. Azok számára, akik jobban bele szeretnének mélyedni a közösségi oldalakon online fellelhető adatok védelmébe, a Privacy Checker alkalmazását javasoljuk. Ez egy egyszerű eszköz, amely egy adott közösségi oldal minden egyes beállítását ismerteti, és tanácsot ad azzal kapcsolatban, hogyan állíthatók be különféle adatvédelmi szintek a különféle platformokon.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!