Megmutatjuk

2021.02.01. 06:00

Így lehet 3 lépésben csökkenteni az okostelefon-függőséget

Első lépésként talán nem is a tartalmakkal eltöltött idő csökkentése a cél, hanem a figyelmünk felszabadítása.

Forrás: Shutterstock

Ugyanis, ha a telefon egy-két percenként „pittyen” és rezeg valamiért (túl gyakran számunkra nem is fontos okos miatt), akkor akarva-akaratlanul is oda fogunk figyelni és azon aggódunk, hogy vajon miről maradunk le.

Ebből is adódik a megdöbbentő adat, hogy szakértők szerint átlagosan 5 év megy el az életünkből a közösségi oldalak nézegetésére.

Figyelmünket a minduntalan pittyegő értesítések tartják fel egész nap – írja a Makay.net –, holott az általuk jelzett tartalomra vagy nem vagyunk kíváncsiak, vagy néhány kivételtől eltekintve bőven elég lenne azokat később, tömbösítve, egyszerre megnézni azokat.

Csak a legfontosabb értesítéseket engedélyezzük!

Szerencsére az okostelefonok beállításaiban egyenként lehet szabályozni az appok értesítéseit. Beállíthatjuk, hogy értesítés esetén az alkalmazás milyen eszközökkel hívhatja fel magára a figyelmet.

  • Hanggal
  • Rezgéssel
  • Képernyőzáron való megjelenítéssel
  • Az első kettő a gyakorlatban szinte egyenlőnek tekinthető, a képernyőzáron való megjelenítés (hang és rezgés nélkül) egy fokkal visszafogottabb.

    A módszer lépésről lépésre

    1. lépés: Határozzuk meg, mely alkalmazásoktól kapjuk a legtöbb értesítést.

    Természetesen nem kell több tucat appot figyelgetni, elég azt az ötöt-hetet, ami valóban elterelheti a figyelmünket: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Messenger, Signal, WhatsApp, Viber, TikTok, e-mail kliens, hírolvasók stb.

    2. lépés: Rendezzük az alkalmazásokat fontossági sorrendbe értesítések szempontjából!

    Fontos (kommunikáció): Telefon, SMS, Messenger, Viber, Signal, WhatsApp, e-mail kliens

    Kevésbé fontos (egyéb): opcionálisan e-mail kliens, hírolvasók, éttermek alkalmazásai, egyéb választott alkalmazások

    Nem fontos (közösségi platformok): Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, TikTok és a többi közösségi szolgáltatás

    3. lépés: Korlátozzuk az értesítési lehetőségeket fontossági sorrendben!

    Menjünk az okostelefon Beállítások alkalmazásába, keressük ki az Értesítések menüpontot és állítsuk be apponként – legalábbis a kiválasztott appoknál – az értesítési lehetőségeket a hozzájuk rendelt fontosságnak megfelelően!

    Fontos (kommunikáció): Hang, rezgés, képernyőzáron való megjelenítés

    Kevésbé fontos (egyéb): képernyőzáron való megjelenítés

    Nem fontos (közösségi platformok): minden értesítés tiltott (appon belül úgyis látszanak az értesítések)

    A kecske is, meg a káposzta is

    Mivel fontos hívásokról és üzenetekről nem szerencsés lemaradni, nem az értesítések rendszerszintű kikapcsolását javasoljuk, hanem csak a tematikus korlátozásukat, ezzel spórolva meg rengeteg figyelmet.

    Továbbra is megkapjuk a valóban fontos értesítéseket, viszont a felesleges, időpazarló riasztások várhatnak egy darabig.

    Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!