üstökösként

2021.01.09. 07:20

A Tesla szélsebesen közelít az ezermilliárdosok klubjához

Átlépte a 800 milliárd dollárt az elektromos autóiról ismert amerikai óriásvállalat tőkeértéke.

(FILES) In this file photo Tesla CEO Elon Musk talks to media as he arrives to visit the construction site of the future US electric car giant Tesla, on September 3, 2020 in Gruenheide near Berlin. - Whether the topic is transforming the automobile or conquering the next frontier of space, Elon Musk has shown a knack for captivating an audience beyond investors and science geeks. The brash Tesla CEO, now the world's wealthiest person following the electric automaker's meteoric rise, was the quintessential Silicon Valley disruptor -- except he no longer lives in California.On January 7, 2021, Musk surpassed Amazon Chief Executive Jeff Bezos as the world's wealthiest person. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Odd ANDERSEN

Történetében először átlépte a 800 milliárd dollárt a Tesla piaci tőkeértéke pénteken, miután részvényeinek árfolyama a New York-i elektronikus tőzsdén több mint 5 százalékkal emelkedett.

Az elektromos autóiról ismert amerikai óriásvállalat szélsebesen közelít az ezermilliárdosok klubjához, főnöke, Elon Musk pedig ennek köszönhetően megfosztotta a világ leggazdagabb emberének címétől Jeff Bezost, az Amazon internetes kiskereskedelmi vállalat alapító-vezetőjét.

A Tesla csütörtökön „még” 816,04 dolláron zárta a kereskedést, amivel piaci kapitalizációja megközelítette a 774 milliárd dollárt. Ezzel a Tesla a Wall Street ötödik legértékesebb vállalata lett, közvetlenül a Google anyavállalata, az Alphabet (1204 milliárd dollár) mögött állt, megelőzve a Facebookot (765 milliárd dollár).

Pénteken közel 5 százalékos pluszban, 856,30 dolláron indult a kereskedés, bő másfél órával később pedig már 7,96 százalékos emelkedésben, 881,00 dolláron forogtak a részvények, ami több mint 835 milliárd dolláros piaci tőkeértéket jelent.

A 17 éve alapított Tesla árfolyama üstökösként száguld több mint egy éve, azóta, hogy nyereségessé vált működése. Az utóbbi 52 hét alatt 70,1 dollár és 884,49 dollár között mozgott az árfolyam. A vállalat piaci kapitalizációja tavaly január vége felé lépte át a 100 milliárd dollárt, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint egy év alatt több mint nyolcszorosára nőtt az értéke.

Ezzel együtt a Tesla jelenlegi piaci tőkeértéke egy anomália, hiszen a vállalat által gyártott autók száma csupán töredéke az olyan nagy riválisokéhoz képest, mint a Toyota, a Volkswagen vagy éppen a General Motors.

A Bloomberg hírügynökség a milliárdosokat vagyonuk alapján rangsoroló listáján Elon Musk már csütörtökön átvette a vezetést Jeff Bezostól, nettó vagyona ugyanis 188,5 milliárd dollárra nőtt, 1,5 milliárd dollárral haladja meg az Amazon alapítójáét. Musk nagyjából egy év alatt jött fel a 35. helyről az elsőre, tavaly novemberben szorította le a második helyről Bill Gates-et, a Microsoft társalapítóját.

Musk és Bezos vállalataik legfőbb tulajdonosai, így vagyonuk mérete nagyban függ a részvényárfolyam alakulásától.

Az 50. születésnapját idén júniusban betöltő Elon Musk a Tesla részvényeinek 21 százalékát birtokolja. Az árfolyam pénteki csúcsán több mint 170 milliárd dollár tulajdonosa volt, ez pedig meghaladja a három nagy amerikai hagyományos autógyártó, a Ford Motor, a General Motors és a Fiat Chrysler együttes piaci tőkeértékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!