Földön kívüli minták

2020.12.15. 13:43

Bőséges „zsákmánnyal” tért vissza a japán űrszonda

A vártnál több talaj- és gázmintát gyűjtött a Ryugu aszteroidáról a Hajabusza-2 japán űrszonda.

Forrás: Shutterstock

„A célunk minimum 100 milligramm volt és azt elértük” – mondta Szavada Hirotaka, a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) munkatársa. A kutatónak elmondása szerint elakadt a szava, amikor először nyitották ki a kapszulát és meglátták a benne lévő mintákat. „Nagyon más volt, mint amire számítottam, bőséges mennyiség volt.”

A várakozással ellentétben nemcsak porszemcse-, hanem gabona- és kavicsméretű mintákat is találtak. A talajminták sötét kávézacchoz vagy fekete szezámmaghoz hasonlítottak.

A large number of particles are confirmed to be in “sample chamber A” inside the collected capsule (~11:10 JST on 12/15). This is thought to be the sample from the first touchdown on Ryugu. The photo looks brown, but our team says “black”! The sample return is a great success! pic.twitter.com/34vIx17zOX

Ezek a minták jelentik a Hajabusza-2 hatéves missziójának csúcspontját. A minták

az elmúlt héten érkeztek le a Földre a 300 millió kilométerre lévő kisbolygóról,

de a szakértők csak a héten tudták megvizsgálni, mi is valójában a szállítmány.

A szakértők fekete szemcséket láttak a kapszula mintagyűjtő rekeszének alján, amikor elővették hétfőn a konténert. Keddre viszont még több talaj- és gázmintát találtak egy olyan rekeszben, amelybe a Hajabusza-2 tavalyi két talajt érése közül az első alkalmával gyűjtött minták kerültek.

A Hajabusza-2 első landolása során a Ryugu felszínéről, a második alkalmával a felszín alól gyűjtött mintákat, ezeket két elkülönülő rekeszben tárolta a szonda. A második landolás eredményét tartalmazó rekesz tartalmán a következő héten végzik el az elsődleges vizsgálatokat a JAXA szakértői, majd a későbbiek folyamán alaposabban megvizsgálják az anyagot.

Az űrszikla felszín alatti kőzetéből

A Japánban végzett vizsgálatok után a minták egy részét 2022-től megosztják az amerikai űrügynökséggel (NASA) és más nemzetközi kutatócsoportokkal is további vizsgálatok céljából.

Vatanabe Szej-Icsiro, a JAXA-val együttműködő Nagojai Egyetem tudósa szerint az, hogy a vártnál sokkal több mintát sikerült begyűjteni, azért is nagyon jó hír, mivel így a vizsgálatok köre kibővülhet.

A Földről 2014-ben útnak indult űrszonda sok millió kilométer megtétele után tavaly kétszer is leszállt az aszteroidára. Az űrszikla felszín alatti kőzetéből úgy tudott mintát venni, hogy fémlövedékkel egy apró mesterséges krátert ütött a talajban.

A minták egy kapszulában, lezárt fémkonténerben érkeztek vissza a Földre, a bolygó mellett elhaladó Hajabusza-2

december 6-án dobta le a kapszulát Ausztrália egy sivatagos területe fölött.

Fotó: JAXA / A kapszula

A megtalált kapszula két nappal később érkezett meg Japánba, ahol különleges feltételek között, vákuumban nyitották fel, hogy elkerüljék az esetleges szennyeződést.

„Megállapítottuk, hogy a homok nagy részét gázokkal együtt a Ryuguról gyűjtötte a szonda. A Földön kívülről származó minták, melyekről olyan régóta álmodtunk, végre a kezünkben vannak” – mondta Cuda Juicsi, a JAXA Hajabusza-2 projektjének vezetője.

A szakértő „hatalmas tudományos mérföldkőnek” nevezte a minták sikeres megérkezését.

A kutatókat elsősorban a Ryugu felszíne alól származó minták érdeklik, mert ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai.

A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, tehát információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!