Járvány

2020.11.29. 22:22

Az e-kereskedelmi forgalom erőteljesen nőhet a negyedik negyedévben

A GKI Digital és az Árukereső.hu az év egészében 30 százalékot meghaladó növekedéssel számol.

Forrás: Shutterstock

A koronavírus e-kereskedelemre gyakorolt hatása közvetve már az első negyedévben is érezhető volt, de a második negyedévre vált igazán meghatározóvá. Az online kereskedelem forgalma az első negyedévben 21, míg a másodikban 47 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A harmadik negyedévben 19 százalékos volt a bővülés, de

így is az elmúlt öt év leggyorsabb növekedése az idei.

Az első kilenc hónap online forgalma 30 százalékkal haladta meg 2019 azonos időszakáét, elérve a bruttó 526,5 milliárd forintot.

Az adatokból az is látszik, hogy a 2020-as forgalombővülés leginkább a műszaki és számítástechnikai cikkek, a barkács- és lakásfelszerelési eszközök, valamint az élelmiszerek, illetve a drogériai és háztartási termékek területén volt jelentős. A műszaki cikkek online értékesítéséből származó forgalom csak a második negyedévben 84 százalékkal bővült az előző év hasonló időszakához viszonyítva, a harmadik negyedév pedig további 28 százalékos növekedést hozott. Tavaly a műszaki szektor online forgalma még az utolsó, ünnepi negyedévben sem tudott ilyen mértékben bővülni.

Az év végi hajrá még hátra van, de a kutatás szerint ennek kimenetele, dinamikája talán sosem volt ennyire kiszámíthatatlan, mert a megváltozott piaci környezetben a vásárlók reakciói és anyagi lehetőségei is jóval kiszámíthatatlanabbá váltak.

A GKI Digital és az Árukereső.hu szerint a korlátozások miatt ismét sok vásárlás terelődik át az online piacra, így

az e-kereskedelem ezúttal is jól járhat, de hogy pontosan mennyire, az erősen függ az aktuális járványhelyzettől és az esetleges további korlátozásoktól.

Október végi lakossági kutatásuk szerint a válaszadók tavaly átlagosan nyolc embernek adtak ajándékot karácsonykor, de idén a legszűkebb családra és a közeli barátokra, 5-6 főre korlátozódik ez a lista. Átlagosan 52 300 forint az ajándékokra szánt keret, ami az előző évihez képest 8 százalékos emelkedés, tehát az inflációt meghaladó mértékű növekedés várható a költésekben, és az egy emberre jutó ajándékok értéke megnő.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!