Égi mobil

2020.10.20. 12:30

A Nokia a Holdra lép

Mobilhálózatot épít ki a Holdon a finn telekommunikációs vállalat.

Forrás: Shutterstock

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megbízásából végzett hálózatépítés a következő expedíciók kiszolgálására készül.

Mint ismert, a NASA célja, hogy

2024-ig újra embert juttasson a Holdra, amelyen hosszú távra készül berendezkedni az Artemis program keretében.

." target="_blank" rel="noopener noreferrer">@NASA has picked Nokia to build the first broadband wireless network on the moon https://t.co/KTYvW8XvGy pic.twitter.com/R3pEBWVldV

A Nokia szerint az első űrbéli vezeték nélküli széles sávú kommunikációs rendszer 2022 végén épül ki a Hold felszínén.

A finn vállalat egy texasi székhelyű magáncéggel, az Intuitive Machinesszel fogja az égitestre szállíttatni a hálózathoz szükséges berendezéseket.

We’re over the moon to announce further details after being named by " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@NASA as a key partner to advance “Tipping Point” technologies for the Moon.

The pioneering innovations from " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@BellLabs will deploy the first LTE/4G communications system in space. https://t.co/Y6SmsPzJcQ pic.twitter.com/kJVQURXLMu

A rendszer önmagát konfigurálja majd.

A Nokia szerint a 4G/LTE hálózat, amelyet idővel 5G-re fognak cserélni, segíti majd egyebek között az űrhajósok kommunikációját, az adattovábbítást, a holdjárók és egyéb eszközök távirányítását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!