Járvány

2020.07.15. 06:00

Bill Gates: rászorulóknak kell a gyógyszer, nem a gazdagoknak

A kor talán legnagyobb technológiai kihívásán, a COVID-19 elleni gyógyszerek előállításáért a legfejlettebb technológiákat vetik be. De kinek segítenek majd először?

(FILES) In this file photo taken on October 10, 2019 Microsoft founder, Co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, Bill Gates delivers a speech during the conference of Global Fund to Fight HIV, Tuberculosis and Malaria in Lyon, central eastern France. - Democratic presidential hopeful Elizabeth Warren offered to meet Bill Gates after the Microsoft billionaire expressed skepticism about her proposal for a "wealth tax" affecting the richest Americans. Gates, speaking at a New York Times conference on October 6, 2019, said he favored "progressive" taxation but worried about the impact of a large wealth tax on "innovation." (Photo by Ludovic MARIN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ludovic Marin

Az összeesküvés-elmélet hívők jelentős csoportjai éppen azt a milliárdost, Bill Gatest gyanúsítják a koronavírus terjedése miatt, aki ténylegesen sokat áldozott saját vagyonából a Bill és Melinda Gates Alapítványon keresztül a halálos járvány leküzdéséért.

Gates most a Nemzetközi AIDS Társaság (International AIDS Society, IAS) által szervezett virtuális konferencián szólalt fel és nem kerülgette a szavakat:

félő, hogy piaci alapon fogják felhasználni a gyógyszereket, s azok kapják, akiknek lesz pénzük és nem a rászorulók.

A milliárdos emberbarát, technikai guru a videón arra figyelmeztetett, hogy ha a piac szempontjai érvényesülnek, akkor meghosszabbítják a járvány fennmaradását.

Véleménye szerint aggodalomra ad okot, hogy az európai kormányok, az amerikai kormányzat ugyan milliárd dollárokat fektet több száz kutatásba a vakcina kifejlesztéséért, de meglehet, az ígéretes gyógyszereket azok fogják megkapni, akik ki tudják fizetni azokat, s nem azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

A gazdag nemzetek ne a sajátjuknak tartsák meg előbb a gyógyszereket, hanem a fejlődő országokat is ugyanúgy segítsék,

ellenkező esetben a járvány tovább tarthat.

Az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet egyébként már többször is figyelmeztetett arra, hogy visszatetsző verseny folyik a cégek között az ellenszer fejlesztéséért, s nem feltétlen az életek mentése lesz az első számú szempont a piaci tülekedésben.

Gates szerint globális harcot kell folytatni a járvány ellen, miként azt teszik a HIV/ AIDS leküzdéséért.

Mindenkinek meg kell kapnia a szérumot, nem csak azoknak, akik a legmagasabb ajánlatot teszik, mondta Gates. Ellenkező esetben hosszú, igazságtalan, pusztító járvány következhet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!